Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Kina ima velike planove za svoj novi laboratorij za istraživanje svemira Tiandu - Vijesti24h

Kina ima velike planove za svoj novi laboratorij za istraživanje svemira Tiandu

Kina je ovdje na Zemlji uspostavila laboratorij za istraživanje dubokog svemira kako bi podržala razvoj rastućih planova zemlje za lunarne i planetarne misije.

Laboratorij Tiandu provodit će znanstvena, tehnološka i inženjerska istraživanja usmjerena na velike projekte istraživanja dubokog svemira, prema Kineskoj nacionalnoj svemirskoj administraciji (CNSA). Otkriveno je nekoliko detalja o projektu, ali CNSA je rekla da će podržati laboratorij u razvoju velikih temeljnih znanstvenih istraživačkih objekata.

Zhang Kejian, šef CNSA-e, rekao je kineskim državnim medijima da će laboratorij podržati nadolazeće lunarne misije, kineski program istraživanja planeta, Međunarodnu stanicu za istraživanje Mjeseca (ILRS) i planove za obrambeni sustav od asteroida.

Tiandu je također namijenjen poticanju međunarodnih znanstvenih programa i projekata suradnje. Kina je sudjelovala u svemirskoj suradnji s Europom, a Rusija ima za cilj privući nacionalne, komercijalne i znanstvene partnere za ILRS, zajednički kinesko-ruski plan za izgradnju baze na Mjesecu 2030-ih.

“Laboratorij je otvoren svijetu; to je otvorena platforma”, rekao je za kineske medije u ožujku Wu Weiren, glavni dizajner kineskog programa istraživanja Mjeseca. “Nadamo se da ćemo privući međunarodne talente da rade u laboratoriju.”

Laboratorij Tiandu nalazi se u Hefeiju, glavnom gradu kineske provincije Anhui, a svečano je otvoren u veljači. Osnovali su ga zajednički CNSA, vlada provincije Anhui i Kinesko sveučilište znanosti i tehnologije. Imat će i podružnicu u Pekingu.

Razvoj slijedi niz velikih kineskih prekretnica u istraživanju i nastoji podržati cjelokupnu strategiju pretvaranja Kine u sveobuhvatnu svemirsku silu. Na primjer, 2020. Kina je pokrenula svoj prvi neovisni međuplanetarni napor, misiju Tianwen 1 Mars, i prikupila prve uzorke s Mjeseca u više od 40 godina s misijom Chang’e 5.

Sljedeće korake, koji su zacrtani u siječnju, podržat će novi laboratorij. Sljedeće kineske lunarne misije bit će pokušaj vraćanja uzorka Chang’e 6 i projekt više svemirskih letjelica Chang’e 7, od kojih će obje ciljati na južni pol Mjeseca i lansirati oko 2024. Druga misija, Chang’e 8, usredotočit će se na -situ korištenje resursa i testovi tehnologije, uključujući 3D ispis, a očekuje se da će biti pokrenuti prije kraja desetljeća.

Planetarni planovi zemlje uključuju povratak uzorka na Mars oko 2030., misiju slanja sonde u sustav Jupiter, misiju koja će vratiti uzorke asteroida i proučavati komet izbliza, te misiju lansiranja para svemirskih letjelica u rubova Sunčevog sustava.

Prošle godine Kina je također održala svoju prvu planetarnu obrambenu konferenciju, s prezentacijama o nizu povezanih studija, sustava i tehnologija.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.