Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Kanadska naftna industrija u sukobu s Trudeauom oko novih klimatskih planova za 2030 - Vijesti24h

Kanadska naftna industrija u sukobu s Trudeauom oko novih klimatskih planova za 2030

CALGARY, Alberta (Reuters) – Prvi kanadski plan smanjenja emisija uvelike se oslanja na naftni i plinski sektor kako bi pomogao Ottawi da postigne svoj klimatski cilj do 2030., ali još uvijek postoji veliki jaz između onoga što industrija i vlada kažu da su ostvariva smanjenja.

Nafta i plin su kanadski sektor koji najviše onečišćuje, čineći 26% ukupnih emisija. Ako liberalna vlada premijera Justina Trudeaua želi ispuniti svoj klimatski cilj smanjenja ukupnih emisija za 40-45% ispod razine iz 2005. do 2030. godine, industrija nafte i plina morat će napraviti drastične rezove.

Kanada je dosad propustila svaki cilj smanjenja emisija koji je ikada postavila, a zagađenje naftom i plinom poraslo je za 19% između 2005. i 2019. Novi kanadski plan smanjenja emisija, objavljen u utorak, ima za cilj smanjiti emisije nafte i plina za 42% u odnosu na trenutne razine do 2030.

“Ambicija je jedna stvar, akcija je ono što je potrebno”, rekao je izvršni direktor Suncor Energya Mark Little na konferenciji o održivosti u Vancouveru u utorak, dodajući da industrija treba surađivati s vladom kako bi uskladila klimatske ciljeve.

Oil Sands Pathway Alliance, grupa od šest kanadskih naftnih i plinskih kompanija, uključujući Suncor, cilja na smanjenje od samo 32% do 2030. Njihov savez, koji čini 90% proizvodnje naftnog pijeska u sjevernoj Alberti, ima za cilj nulte emisije do 2050.

“Pathways Alliance je bio jasan da privremeni ciljevi postavljeni za našu industriju moraju biti fleksibilni, realni i ostvarivi”, rekla je Kendall Dilling, privremena direktorica grupe.

Liberalna vlada, koja ima zategnute odnose s naftnom i plinskom industrijom od dolaska na vlast 2015., također razvija ograničenje emisija naftnog pijeska kao što je obećano na prošlim izborima.

Trudeau je rekao da su i sami čelnici za naftu i plin prepoznali potrebu da se do 2050. dođe do neto nule.

“Ovo su planovi koji su u skladu s tim ciljem koji su sami postavili”, rekao je Trudeau na konferenciji za novinare nakon objave ERP-a.

TEŠKO DIZANJE

Ottawa se oslanja na nekoliko poluga za smanjenje emisija nafte i plina, kao što je smanjenje proizvodnje metana i nove tehnologije uključujući hvatanje i skladištenje ugljika (CCS), rekao je Dave Sawyer, glavni ekonomist na Kanadskom institutu za klimu.

CCS uključuje hvatanje i trajno zadržavanje emisija pod zemljom, skup proces za koji naftni i plinski sektor želi financirati javni novac. Nakon višemjesečnih pregovora, Ottawa će sljedeći tjedan objaviti porezni kredit za CCS u proračunu za 2022.

“Posao industrije je smanjiti troškove i prenijeti rizik sa svojih dioničara na nekog drugog, tako da se ovdje raspravlja o subvencioniranju smanjenja emisija”, rekao je Sawyer.

To je unatoč porastu novčanih tokova zbog rastućih cijena sirove nafte dok ruska invazija na Ukrajinu remeti globalne opskrbe naftom.

Deborah Yedlin, izvršna direktorica Trgovačke komore Calgaryja, poslovne lobističke grupe u srcu naftne mrlje, rekla je da će visoke cijene roba vjerojatno biti kratkotrajne i da će ubrzani klimatski ciljevi zahtijevati više izdataka na komercijalne demonstracijske projekte.

“Industrija će stoga zahtijevati državno ulaganje u tehnologiju kroz javno-privatna partnerstva”, rekao je Yedlin.

Mnogi aktivisti za zaštitu okoliša kritizirali su industriju nafte i plina jer ne čini svoj pošteni dio. Očekuje se da će sektor smanjiti emisije za 31% u odnosu na razine iz 2005. do 2030. godine, daleko manje od smanjenja u sektoru električne energije od 88%, ali i dalje više od smanjenja od 11% prometa.

„Potreban nam je sveobuhvatan pristup klimatskim akcijama, ali prema ovom planu, neki sektori – ponajprije nafta i plin – neće pridonijeti svom poštenom udjelu, dopuštajući da teret padne na radnike, potrošače i druge industrije”, rekla je Caroline Brouillette, voditeljica nacionalne politike za Climate Action Network.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.