Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Invazija Vladimira Putina na Ukrajinu 'uglavnom je zastala na svim frontama', kaže UK - Vijesti24h

Invazija Vladimira Putina na Ukrajinu ‘uglavnom je zastala na svim frontama’, kaže UK

Invazija Vladimira Putina na Ukrajinu “uvelike je zastala na svim frontama”, rekli su britanski čelnici obrane u četvrtak.

Naglasili su da ruske snage postižu “minimalni napredak” na kopnu, moru ili zraku i da nastavljaju “trpeti velike gubitke”.

Kako je sukob ušao u četvrti tjedan, također su naglasili da Putinove trupe nisu uspjele zauzeti nijedan veći grad unatoč teškom bombardiranju Mariupolja, Harkova i drugih gradova koje je uništilo cijele četvrti, prema snimkama i izvješćima.

Kazalište u južnom gradu Mariupolu, za koje se vjeruje da je smjestilo više od 500 civila, uključujući djecu, pogođeno je snažnom bombom u srijedu, prema izvješćima.

Broj žrtava još nije poznat.

U svom najnovijem obavještajnom brifingu Ministarstvo obrane je reklo: “Ruska invazija na Ukrajinu uglavnom je zastala na svim frontama.

“Ruske snage su posljednjih dana ostvarile minimalan napredak na kopnu, moru ili zraku i nastavljaju trpjeti velike gubitke.

“Ukrajinski otpor ostaje nepokolebljiv i dobro koordiniran. Velika većina ukrajinskog teritorija, uključujući sve veće gradove, ostaje u ukrajinskim rukama.”

Neki izvještaji iz Amerike navode da je broj mrtvih ruske vojske veći od 7000.

Međunarodna bijes zbog Putinove invazije sve je više rasla jer su američki i ukrajinski dužnosnici govorili da su ruske snage ubile civile, uključujući djecu, koji su se sklonili u kazalište i ljude koji su čekali kruh.

Optuženi su da su bacili snažnu bombu na kazalište u Mariupolju, u kojem se navodno nalazi najmanje 500 civila.

Maxar Technologies, privatna američka tvrtka, distribuirala je satelitske snimke za koje je rekla da su od 14. ožujka i pokazala je riječ “djeca” velikim ruskim pismom naslikanu na tlu ispred zgrade s crvenim krovom.

Najmanje deset ljudi također je ubijeno u sjevernom gradu Černihivu dok su u srijedu stajali u redu za kruh, prema američkim i lokalnim izvješćima.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je ruskog čelnika ratnim zločincem i postoji bojazan da bi mogao posegnuti za još barbarskim taktikama, uključujući eventualno korištenje kemijskog oružja, jer njegove kopnene snage ne uspijevaju napredovati.

Kremlj je, riječima koje su letjele suočenim s brojnim izvješćima o ruskim neuspjesima, rekao da se invazija “ide po planu”.

Moskva još nije zauzela nijedan od najvećih gradova Ukrajine unatoč najvećem napadu na europsku državu od Drugog svjetskog rata.

Više od tri milijuna Ukrajinaca napustilo je svoje domove.

Strahuje se da su tisuće civila mrtvi, kao i mnogi ukrajinski vojnici.

U glavnom gradu Kijevu najmanje je jedna osoba poginula, a tri su ranjene kada je ruska raketa pogodila stambenu zgradu, priopćila je hitna služba u četvrtak.

Moskva poriče da je ciljala civile, unatoč sve neselektivnijoj prirodi raketnih napada i granatiranja, a rusko ministarstvo obrane priopćilo je da njezine snage nisu pogodile zgradu, objavila je novinska agencija RIA.

Trinaest autobusa s oko 300 izbjeglica iz Mariupolja stiglo je u rusku regiju Rostov, objavila je u četvrtak ruska novinska agencija Interfax rusko ministarstvo obrane.

Ukrajinske oružane snage provode protunapade manjih razmjera na nekoliko frontova, a ruske trupe nisu uspjele osvojiti položaj zbog nedostatka resursa, rekao je u srijedu savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič.

U tekućim pregovorima između Rusije i Ukrajine bilo je znakova kompromisa i napretka.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky rekao je da bi njegova zemlja mogla prihvatiti međunarodna sigurnosna jamstva koja nisu ispunila njezin dugogodišnji cilj pridruživanja NATO-u. Ta je mogućnost bila jedna od primarnih briga Rusije.

“Moji prioriteti tijekom pregovora su apsolutno jasni: kraj rata, jamstva sigurnosti, suvereniteta, obnova teritorijalnog integriteta, stvarna jamstva za našu zemlju, stvarna zaštita naše zemlje”, rekao je Zelensky u video obraćanju objavljenom rano. Četvrtak.

Kremlj je rekao da pregovarači raspravljaju o statusu Ukrajine sličnom statusu Austrije ili Švedske, obje članice Europske unije koje su izvan NATO vojnog saveza.

“Sada se ozbiljno razgovara o neutralnom statusu uz, naravno, sigurnosna jamstva”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. “Postoje apsolutno specifične formulacije koje su, po mom mišljenju, blizu slaganja.”

Vladimir Medinski, glavni pregovarač Rusije, izjavio je za državnu TV: “Ukrajina nudi austrijsku ili švedsku verziju neutralne demilitarizirane države, ali u isto vrijeme i državu s vlastitom vojskom i mornaricom.”

Austrija i Švedska, najveće od šest članica EU izvan NATO-a, obje imaju male vojske koje surađuju sa savezom.

Sjedinjene Države najavile su dodatnih 800 milijuna dolara (608 funti) milijuna sigurnosne pomoći Ukrajini za borbu protiv Rusije, s novim paketom koji uključuje dronove, protuoklopne i protuzračne sustave.

“Doći će sve više kako budemo nabavili dodatne zalihe opreme koju smo… spremni prenijeti”, rekao je gospodin Biden, kasnije osudivši Putina kao “ratnog zločinca”.

Britanija isporučuje više oružja ukrajinskim snagama, uključujući rakete Starstreak i protutenkovsko oružje, a drugi saveznici u NATO-u također osiguravaju više opreme.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi u petak glasovati o pozivu za pristup pomoći i zaštiti civila koji je izradio Rus, ali diplomati kažu da će ta mjera propasti jer ne potiče prekid borbi ili povlačenje vojnika.

About admin1

Check Also

Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na deset godina

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.