Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Invazija je potresla ruske prijatelje u malenoj Moldaviji koja je naklonjena Zapadu - Vijesti24h

Invazija je potresla ruske prijatelje u malenoj Moldaviji koja je naklonjena Zapadu

COMRAT, Moldavija (AP) – S druge strane granice od ratom zahvaćene Ukrajine, malena, osiromašena Moldavija – bivša sovjetska republika koja sada nestrpljivo gleda prema zapadu – sa strepnjom promatra kako se odvija ruska invazija.

U Gagauziji, malom, autonomnom dijelu zemlje koji se tradicionalno osjećao bliže Kremlju nego Zapadu, ljudi bi inače podržavali Rusiju, koju nikada nisu htjeli napustiti kada je Moldavija stekla neovisnost. No ovaj put većina se teško identificira s bilo kojom stranom u ratu.

Anna Koejoglo kaže da je duboko u sukobu.

“Imam sestre (u Ukrajini), tamo imam nećake, moj rođeni sin je u Kijevu”, rekla je 52-godišnjakinja i brzo dodala da njezin drugi, mlađi sin, studira u Rusiji.

“Moje srce je (slomljeno), moja nutrina gori”, rekla je za Associated Press.

Koejoglo je jedan od 160.000 Moldavskih Gagauza, pravoslavnog kršćanskog naroda turskog podrijetla koje je tu naselilo Rusko Carstvo u 19. stoljeću. Oni čine preko 80% stanovništva Gagauzije, ali samo 5% od 2,6 milijuna stanovnika Moldavije.

Početkom 1990-ih, kada je Moldavija bez izlaza na more izglasala izlazak iz Sovjetskog Saveza, njezine gagauske i ruske manjine željele su ostati. No, za razliku od separatista u istočnoj Moldaviji koje podržava Rusija, koji su se 1992. godine naoružali kako bi uspostavili nepriznato, otcijepljeno područje Trans-Dnjestra – koje Rusija u biti kontrolira, držeći tamo oko 1500 vojnika – Gagauzi na jugu odlučili su se na kompromis.

Godine 1994. postigli su sporazum s vladom u glavnom gradu Moldavije, Kišinjevu, zadovoljivši se visokim stupnjem autonomije. Ipak, Gagauzija je zadržala jake odnose s Rusijom, gdje mnogi Gagauzi nalaze obrazovanje i prilike za posao. Njegovo stanovništvo općenito se protivi prozapadnoj smjeni koju prihvaćaju etnički Moldavci koji čine 75% stanovništva zemlje.

Za Petra Sarangija, 25-godišnjeg Gagauza, stare veze i dalje su jake.

“(Gagauzijsko stanovništvo više podržava Rusiju, mnogi su i dalje proruski nastrojeni”, rekao je.

Iako je Moldavija vojno neutralna i ne planira se pridružiti NATO-u, formalno je podnijela zahtjev za članstvo u EU kada je počela ruska invazija. Također je uzeta oko desetine od više od 2,3 milijuna Ukrajinaca koji su pobjegli iz svoje zemlje radi sigurnosti.

Ilona Manolo, 20-godišnja Gagauzica, ne libi se kriviti Moskvu. “Mislim da je Rusija kriva. … Radije bih podržala (ukrajinske) izbjeglice”, nego Rusiju, rekla je.

Sličan osjećaj postoji i drugdje među Moldavskim bogatim mješinama etničkih manjina — čak ga izražavaju i etnički Rusi koji žive izvan separatističke regije Trans-Dnjestra.

Jedan iz potonje skupine, Nikola Sidorov, opisao je invaziju na Ukrajinu kao “užasnu stvar.” Rekao je da vjeruje da je ruski predsjednik Vladimir Putin “otišao predaleko (i) da se mora smiriti”.

79-godišnjak je dodao da je to pitanje postalo predmet žestokih rasprava među njegovim etničkim rođacima u drugom po veličini gradu u Moldaviji, Baltiju, gdje etnički Rusi čine oko 15 posto stanovništva.

Etnička Ukrajinka koja živi u Baltiju rekla je da su njezine simpatije podijeljene.
“Jako mi je žao naroda Ukrajine… ali mi je žao i Rusa,” rekla je Iulia Popović, 66. “Razumijem da je sve to (zbog) politike i da je situacija vrlo teška. ”

About admin1

Check Also

Haos kod Neuma: Buknuo požar, blokiran saobraćaj, kolona automobila 2 kilometra

Za sada nije poznato da li ima povrijeđenih. Požar u Neumu buknuo je danas prilikom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.