Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Francuska, Velika Britanija i Njemačka kažu da bi sporazum s Iranom mogao propasti zbog ruskih zahtjeva - Vijesti24h

Francuska, Velika Britanija i Njemačka kažu da bi sporazum s Iranom mogao propasti zbog ruskih zahtjeva

PARIZ (Reuters) – Francuska, Britanija i Njemačka upozorile su u subotu Rusiju da njezini zahtjevi da im se zajamči trgovina s Iranom riskiraju krah gotovo dovršenog nuklearnog sporazuma.

Pregovarači su dosegli završnu fazu razgovora o obnovi takozvanog JCPOA sporazuma, kojim su ukinute sankcije Iranu u zamjenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa, što je Zapad dugo smatrao pokrićem za razvoj atomskih bombi.

Međutim, prošle subote ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov neočekivano je zatražio opsežna jamstva da na rusku trgovinu s Iranom neće utjecati sankcije uvedene Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu.

“Nitko ne bi trebao nastojati iskorištavati pregovore o JCPOA-i kako bi dobio jamstva koja su odvojena od JCPOA-e”, navode Francuska, Britanija i Njemačka – takozvane E3 europske stranke sporazuma iz 2015. – u zajedničkoj su izjavi.

“Ovo riskira krah sporazuma”, rekli su.

Posao na stolu trebao bi biti zaključen najhitnije, dodali su.

Washington je već inzistirao da neće pristati na zahtjeve Rusije.

Međunarodni pregovori koji su trajali 11 mjeseci nastoje vratiti Iran u skladu s ograničenjima sporazuma o njegovim brzo napredujućim nuklearnim aktivnostima i vratiti Sjedinjene Države u sporazum koji su potpisali 2018. pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Tržišta nafte pomno prate napredak pregovora kako bi vidjeli mogu li se ukinuti ograničenja na izvoz iranske sirove nafte, što bi moglo pomoći da se nadoknadi prekid opskrbe zbog ruskog rata u Ukrajini.

About admin1

Check Also

Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na deset godina

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.