Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Evo koliko novca zarađuju sportaši na Olimpijskim igrama u Pekingu za osvajanje medalja - Vijesti24h

Evo koliko novca zarađuju sportaši na Olimpijskim igrama u Pekingu za osvajanje medalja

Međunarodni olimpijski odbor ne isplaćuje novčane nagrade osvajačima medalja, ali mnoge zemlje nude novčane nagrade svojim sportašima za broj medalja koje osvoje na ljetnim ili zimskim olimpijskim igrama.
Singapur nagrađuje svoje osvajače zlatnih medalja gotovo 20 puta više od igrača iz SAD-a koji osvoje svoju prvu pojedinačnu zlatnu medalju za Singapur i dobivaju milijun singapurskih dolara (737.000 dolara).
Kazahstan svojim sportašima plaća oko 250.000 dolara za zlatnu medalju, Italija daje oko 213.000 dolara, Filipini oko 200.000 dolara dok Malezija također nudi pozamašne nagrade za svoje sportaše.

Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu su uveliko u tijeku, a sportašima iz cijelog svijeta već je dodijeljeno više od 200 medalja.

Završetak na postolju je stvar nacionalnog ponosa. Za neke pobjednike to također znači ponijeti kući gotovinski bonus i otvoriti vrata rijetkim mogućnostima sponzoriranja vrijednih više milijuna dolara.

Međunarodni olimpijski odbor ne isplaćuje novčane nagrade osvajačima medalja, ali mnoge zemlje nude novčane nagrade svojim sportašima za broj medalja koje osvoje na ljetnim ili zimskim olimpijskim igrama.

CNBC je sastavio grafikon u nastavku, nabavljajući informacije od raznih nacionalnih olimpijskih odbora, sportskih udruga i web stranice za osobne financije Money Under 30.

Podaci pokazuju da Olimpijski i Paraolimpijski odbor SAD-a nagrađuje svoje sportaše sa 37.500 dolara za svaku osvojenu zlatnu medalju, 22.500 dolara za srebro i 15.000 dolara za broncu. Većina tog nagradnog novca nije oporeziva osim ako sportaši ne prijave bruto prihod veći od milijun dolara.

Američki sportaši također primaju i druge oblike potpore kao što su zdravstveno osiguranje, pristup vrhunskim medicinskim ustanovama i pomoć pri školarini.

SAD je poslalo više od 200 sportaša na natjecanje u Pekingu. Tim SAD-a do sada je osvojio 7 zlatnih medalja, 6 srebrnih i 3 brončane.

Na ljetnim igrama 2021. američki sportaši su kući odnijeli 39 zlata, 41 srebro i 33 bronce – što je ostvarilo najveći broj medalja u bilo kojoj zemlji u Tokiju.

Koliko plaćaju druge zemlje?
Neke zemlje i teritorije pružaju mnogo veće novčane poticaje svojim sportašima da završe na postolju. Stručnjaci kažu da je dio toga pokušaj razvoja nacionalne sportske kulture.

Singapur, na primjer, nagrađuje svoje zlatne medalje gotovo 20 puta više od SAD-a.

Igrači koji osvoje svoju prvu pojedinačnu zlatnu medalju za grad-državu će dobiti milijun singapurskih dolara (737.000 dolara). Novčana nagrada je oporeziva, a dobitnici su dužni dio vratiti svojim nacionalnim sportskim savezima za buduće usavršavanje i razvoj.

Kazahstan plaća svojim sportašima oko 250.000 dolara za zlatnu medalju, Italija daje oko 213.000 dolara, Filipini oko 200.000 dolara dok Malezija također nudi pozamašne nagrade za svoje sportaše. Hong Kong, koji se natječe odvojeno od Kine na Olimpijskim igrama, prošle je godine ponudio 5 milijuna hongkonških dolara (641.000 dolara) za zlatne osvajače.

Kada je indijski bacač koplja Neeraj Chopra prošle godine osigurao prvo zlato u zemlji u atletici u Tokiju, nekoliko političara i korporativnih brendova navodno je najavilo milijune rupija kao novčanu nagradu za sportaša.

Osim bonusa za medalje, pobjednicima u tim zemljama nude se i druge naknade. Na primjer, kada je filipinska dizačica utega Hidilyn Diaz prošle godine osvojila prvo olimpijsko zlato u zemlji, navodno su joj ponuđena dva doma i besplatni letovi doživotno.

Za početak, izbor mjesta u olimpijskom timu nije lak podvig i sportaši većinu svog vremena posvećuju treninzima za igre – što otežava zadržavanje stalnog zaposlenja.

U nekim sportovima, oprema, treniranje i pristup prostorima za trening također mogu povećati troškove sportaša.

Dok sportaši iz većih, konkurentnijih zemalja primaju stipendije ili potpore za obuku od svojih nacionalnih sportskih udruga, drugi zadržavaju razne poslove ili se okreću crowdsourcingu kako bi financirali svoje olimpijske snove.

Najbolji izvođači također prikupljaju novčane nagrade pobjeđujući na nacionalnim i međunarodnim turnirima.

Koliko je teško dobiti sponzorstvo?
Samo nekolicina vrhunskih sportaša dobiva višemilijunske potpore ili sponzorske ugovore, bilo prije natjecanja na Olimpijskim igrama ili nakon što postignu uspjeh na Igrama.

Snowboarder Shaun White, na primjer, dobio je svoje prvo sponzorstvo daske kada je imao 7 godina, izvijestio je NBC Sports. Nakon što je osvojio svoju prvu zlatnu olimpijsku medalju 2006. godine, tvrtka za proizvodnju snowboarda Burton potpisala je s njim 10-godišnji ugovor, a White je, prema procjeni NBC-a, držao oko 10 milijuna dolara godišnje u sponzorstvu.

Prošle godine su američka plivačica Katie Ledecky i gimnastičarka Simone Biles dobile milijunske pohvale uoči ljetnih igara, objavio je Forbes. U međuvremenu, teniska zvijezda Naomi Osaka navodno je zaradila 55 milijuna dolara od potpora u 12 mjeseci, a prema izvješćima, proglašena je najplaćenijom sportašicom ikada.

Ali postizanje unosnih poslova rijetko je i jedva da je norma.

Većinu sportaša tima SAD-a ne predstavljaju sportski agenti, a neki uopće nemaju sponzore ili potvrde, prema izvješću Forbesa.

Otkrivanje: CNBC matična NBCUniversal posjeduje NBC Sports i NBC Olympics. NBC Olympics je američki nositelj prava na prijenos svih ljetnih i zimskih igara do 2032. godine.

About admin1

Check Also

Svjetski bokserski prvak pretukao internet trola koji ga je izazvao na sparing

Tanga ga je nizom provokativnih poruka na Twitteru natjerao na borbu. Sunny Edwards, svjetski IBF …

Leave a Reply

Your email address will not be published.