Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


EU odobrava nove sankcije protiv Bjelorusije zbog njezine potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu - Vijesti24h

EU odobrava nove sankcije protiv Bjelorusije zbog njezine potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu

EU je u srijedu odobrila nove sankcije Bjelorusiji zbog potpore invaziji Vladimira Putina na Ukrajinu.

Prema francuskim diplomatima, Bruxelles se sprema napasti neke od glavnih bjeloruskih gospodarskih sektora, uključujući drvo i čelik.

Taj potez uslijedio je dan nakon što je Britanija pokrenula prvu tranšu sankcija protiv bjeloruskih pojedinaca i organizacija kao odgovor na ulogu koju zemlja igra u olakšavanju ruskog napada na Ukrajinu.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss objavila je da su sankcionirana četiri načelnika obrane Bjelorusije, uključujući načelnika Glavnog stožera i prvog zamjenika ministra obrane.

Velika Britanija također razmatra daljnje sankcije protiv Rusije, uključujući ciljanje na više oligarha visokog profila s bliskim vezama s Britanijom.

Očekuje se da će Bruxelles kasnije danas potvrditi svoje planove za pridruživanje Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u u zabrani nekim ruskim bankama korištenje međunarodnog financijskog sustava Swift – koji se smatra glavnim alatom za sputavanje ruskog gospodarstva.

Odvojeno, ministri financija EU-a sastali su se danas poslijepodne kako bi procijenili paket oštrih mjera koje su već predstavili i kojima je na popis sankcija dodano 26 osoba, uključujući oligarhe i poslovne ljude aktivne u naftnom, bankarskom i financijskom sektoru, kao i članove vlade, i vojne ličnosti.

Jučer je laburistički zastupnik Chris Bryant pritisnuo britanske ministre da idu dalje na sankcije protiv ruskih oligarha i drugih pojedinaca koji su bliski povezani s Kremljom.

G. Bryant je zastupnicima rekao: “Bojim se da se Vlada boji pisama odvjetnika svih ovih prijatelja oligarha. Jedan od načina da se to zaobiđe je da ministri pročitaju u zapisnik, u postupku u Saboru, sve kriterije sankcija, tada bi bili zaštićeni.”

About admin1

Check Also

Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na deset godina

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.