Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Edin Forto ne zna razliku između Vijeća Evrope i Evropskog vijeća - Vijesti24h

Edin Forto ne zna razliku između Vijeća Evrope i Evropskog vijeća

Međutim, umjesto u Evropskom vijeću, koje se nalazi u Briselu, glavnom gradu Belgije, Forto je ustvrdio da se s Mišelom sastao u Vijeću Evrope, lociranom u Strazburu, Francuskoj.

Premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke Edin Forto gostovao je na televiziji N1 14. juna 2022. godine, a tom prilikom komentarisao je i dešavanja sa sastanka predsjednika/ca političkih partija zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH i članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel), održanog u prostorijama ove institucije u dva dana ranije, navodi Istinomjer u svojoj analizi.

Međutim, umjesto u Evropskom vijeću, koje se nalazi u Briselu, glavnom gradu Belgije, Forto je ustvrdio da se s Mišelom sastao u Vijeću Evrope, lociranom u Strazburu, Francuskoj.

  • Ovo je prije svega državnički posao. Ako vas pozove Vijeće Evrope, jedan od najjačih ljudi u sistemu Evropske unije, morate poštovati evropske institucije ako želite da idete u Evropu. Mi smo isključivo otišli zbog toga, ja sam otišao isključivo zbog toga – rekao je Forto.

Tokom istog gostovanja, komentarišući raspravu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a, Forto je ponovo ustvrdio da je mjesto radnje bilo Vijeće Evrope. 

– Bilo je tu psovki, bilo je svega. Ovaj jedan dio koji sam čuo bilo je, suštinski, Milorad Dodik i u svom obraćanju sa Borenovićem koje je bilo neformalno obraćanje, ali i u svom zvaničnom obraćanju koje je snimljeno i gdje se obraćao Vijeću Evrope, taj primitivizam i taj govor mržnje i taj nastup, ja imam osjećaj da građani BiH i građani u Republici Srpskoj zaslužuju bolje – izjavio je Forto.

Evropsko vijeće jedna je od četiri glavne institucije Evropske unije, pored Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije. Evropsko vijeće određuje opće političko usmjerenje i prioritete EU, kao i politički program EU. U sklopu svojih sastanaka obično usvaja “zaključke””u kojima se utvrđuju važna pitanja i mjere koje treba poduzeti. Sastanci ove institucije održavaju se u Briselu, u zgradi “Evropa”, koja je sjedište Evropskog vijeća i Vijeća Evropske unije.

Članove i članice Evropskog vijeća čine šefovi država ili vlada 27 država članica EU, predsjednik Evropskog vijeća i predsjednik Evropske komisije. Aktuelni predsjednik Evropskog vijeća je Šarl Mišel, koji je 12. juna održao sastanak s Fortom i ostalim liderima/kama političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Na ovom sastanku, nakon višesatnog zasjedanja, prihvaćen je sporazum Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu.

S druge strane, Vijeće Evrope, o kojem je Forto govorio, nije institucija Evropske unije. Riječ je o međunarodnoj organizaciji koja obuhvata 46 zemalja članica, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, a glavni cilj su joj jačanje saradnje i jedinstva na evropskom kontinentu, promovisanje ljudskih prava i temeljnih sloboda te demokratije i vladavine prava. Sjedište Vijeća Evrope nalazi se u francuskom gradu Strazburu.

Sve države članice Vijeća Evrope potpisale su Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, osmišljenu da zaštiti ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava, a implementaciju Konvencije u državama članicama nadgleda Evropski sud za ljudska prava.

Kako često dolazi do konfuzije u razlikovanju Evropskog vijeća i Vijeća Evrope, na zvaničnoj web stranici Vijeća Evrope, pod naslovom “Nemojte se zbuniti”, predstavljeno je i kratko pojašnjenje distinkcija među ove dvije institucije.

About admin1

Check Also

Ovo su imena osumnjičenih iz operativne akcije “Nevera”: Pojedini članovi grupe su u bijegu

Grupa se bavila nabavkom i prevozom droge iz Albanije, Turske, Srbije i Crne Gore u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.