Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Džaferović: Jasna poruka siledžijama poput Dodika - Vijesti24h

Džaferović: Jasna poruka siledžijama poput Dodika

Džaferović je dodao da je Dodikova namjera na ovakvim sastancima da stvara utisak lažne harmonije i iluzije stabilnosti, kako bi mogao nesmetano nastaviti da ruši Dejtonski mirovni sporazuma i Ustav.

kredibilan i vrlo moćan partner.

– Velika Britanija je jedan od najvećih prijatelja i strateških saveznika Bosne i Hercegovine. Radi se o državi koja je bila svjedokom Dejtonskog mirovnog sporazuma, a kao članica Vijeća za implementaciju mira je podržala brojne reforme u toku ovih 26-27 godina implementacije Dejtona. Od izuzetne važnosti je da imamo ovako snažnog ali i odlučnog prijatelja koji svima u Bosni i Hercegovini želi dobro, pa je zbog toga spreman snažno se suprotstaviti onima koji siju nered i potkopavaju mir – kazao je Džaferović.

Dodao je da je ministrica Tras poslala najsnažnije poruke podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, a naročito je važna podrška Oružanim snagama BiH, kao i najava povećanja britanskih investicija u oblasti energetike i infrastrukture, kako bi se suzbio maligni vanjski utjecaj.

– Velika Britanija je kredibilan i vrlo moćan partner u sektoru odbrane. Važno je za sigurnost Bosne i Hercegovine da naše Oružane snage imaju podršku naših prijatelja iz Velike Britanije. Ukrajinska kriza je pokazala da je Velika Britanija pouzdan saveznik. Od najviše važnosti su poruke da će Velika Britanija snažno podržavati NATO put Bosne i Hercegovine, kao i da će komunicirati važnost ovog pitanja i sa drugim saveznicima – kazao je Džaferović.

Dodao je da je na sastanku zahvalio ministrici Tras za podršku, kao i da je naročito istaknuo ulogu lorda Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown), koji je uradio neizmjerno mnogo za Bosnu i Hercegovinu.

– Bosna i Hercegovina ostaje predana saradnji s našim zapadnim partnerima, Evropskom unijom i NATO savezom. Uz Evropsku uniju, Velika Britanija ima izuzetnu stratešku ulogu u BiH i regiji. Što se tiče Milorada Dodika, i ova posjeta je pokazala koliko su izolirana njegova gledišta. To je pokazao današnji sastanak, jednako kao i poruke sa Vijeća sigurnosti i Sjevernoatlantskog vijeća. Nije jasno čemu se Dodik nada, ako hrli u sukob sa cijelom međunarodnom zajednicom i vodi cijeli entitet RS sa sobom tim putem – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Lažna harmonija i iluzija stabilnosti

Džaferović je dodao da je Dodikova namjera na ovakvim sastancima da stvara utisak lažne harmonije i iluzije stabilnosti, kako bi mogao nesmetano nastaviti da ruši Dejtonski mirovni sporazuma i Ustav.

– On pokušava uvjeriti zvaničnike koji dolaze u Bosnu i Hercegovini da nemaju razloga za zabrinutost, čime nastoji demantovati međunarodnu javnost i stavove njihovih vlada. Ministrica Tras ipak nije ni naivna ni neinformisana, te dobro vidi o čemu se radi. Odlučne poruke koje je uputila predstavljaju pravo sredstvo za odvraćanje i doprinose miru – kazao je.

Ističe da popustljivost ohrabruje “siledžije poput Dodika”, dok ih rezolutan stav obeshrabruje.

– Ovo je potvrdio i sam Dodik, koji svaki put nakon što dobije odlučne poruke ublaži svoju poziciju, a svaki put kada osjeti slabost kod druge strane počinje da prijeti secesijom. Britanska diplomatija je velika diplomatija i ministrica Tras, kao i cjelokupna Vlada, dobro prepoznaju ovo i ispravno reaguju. Zato su jako važne sankcije koje je Velika Britanija uvela, kao i podrška Oružanim snagama BiH i NATO putu, jer to su mjere koje obeshrabruju sve one koji imaju opasne namjere i tjeraju ih da dobro razmisle o posljedicama – kazao je Džaferović.

About admin1

Check Also

Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na deset godina

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.