Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Dodik nakon odluke Ustavnog suda BiH: To je svaštarska institucija - Vijesti24h

Dodik nakon odluke Ustavnog suda BiH: To je svaštarska institucija

Deklaracija je akt, deklarativna saglasnost nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv RS, odmah imaju pravo na sve, rekao je Dodik novinarima u Doboju.

RS ide svojim putem i nastavit će da radi ono što misli da je najbolje za nju. Ustavni sud BiH nema ništa sa deklaracijama i on bi samo trebalo da razmatraju da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što je danas Ustavni sud BiH donio odluku kojom ukida odredbe Dekleracije o ustavnim principima NSRS, a koje se tiču “prenosa nadležnosti” sa države na entitet.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH je jedna svaštarska institucija koja pokušava u svašta da se upetlja.

  • Meni to djeluje neozbiljno i potpuno izvan prava i Ustava. Deklaracija je akt, deklarativna saglasnost nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv RS, odmah imaju pravo na sve – rekao je Dodik novinarima u Doboju.

Dodik je rekao da je cilj RS da se sprovede Ustav BiH, a ako on nije sprovodiv onda BiH nema šanse.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH utvrđuje da postoji spor u vezi s aktima koje je donijala NSRS i to tačke 17, 18, 19 i 20 Dekleracije o ustavnim principima od 10. decembra 2021. godine, tač. 4. i 5. Zaključak u vezi Informacije o pravosudnim institucijama BiH, Zaključak u vezi Informacije o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH u bolasti odbrane i sigurnosti, Zaključak u vezi informacije o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, navodi se u odluci Ustavnog suda

About admin1

Check Also

Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na deset godina

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.