Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Boris Johnson otkrio plan od šest točaka za pomoć Ukrajini usred kritika britanske pomoći izbjeglicama - Vijesti24h

Boris Johnson otkrio plan od šest točaka za pomoć Ukrajini usred kritika britanske pomoći izbjeglicama

Boris Johnson odbacit će kritike na račun britanske ponude izbjeglicama iz Ukrajine pozivajući na “međunarodnu humanitarnu koaliciju” koja bi pojačala pomoć zemlji.

“Plan djelovanja” u šest točaka također mora uključivati isporuku više oružja, novi ekonomski pritisak na režim Vladimira Putina i šire jačanje zapadne sigurnosti, reći će premijer.

Na sastancima s drugim svjetskim čelnicima, gospodin Johnson će također upozoriti na “puzajuću normalizaciju” brutalnih akcija Rusije dok nastavlja svoju invaziju na Ukrajinu.

Diplomatske napore za deeskalaciju krize treba nastaviti, ali samo na temelju punog sudjelovanja “legitimne vlade Ukrajine”, reći će.

Plan će biti postavljen kada gospodin Johnson u ponedjeljak u Downing Streetu dočeka kanadskog premijera Justina Trudeaua i Marka Ruttea, nizozemskog premijera.

Sljedećeg dana ugostit će čelnike skupine “V4” srednjoeuropskih naroda – Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke – u središtu humanitarne krize koja je zahvatila Europu.

Vlada je kritizirana zbog odbijanja ukidanja viznih pravila kako bi izbjeglicama u bijegu omogućila dolazak u Ujedinjeno Kraljevstvo, iako dopušta članovima obitelji da se pridruže Ukrajincima koji su već u ovoj zemlji.

Nasuprot tome, EU – suočena s milijun izbjeglica nešto više od tjedan dana nakon invazije – nudi azil svim Ukrajincima na tri godine.

Ipak, Downing Street je rekao da će prva točka Johnsonovog plana od šest točaka biti “mobilizacija međunarodne humanitarne koalicije za Ukrajinu”.

Velika Britanija je povećala svoju pomoć Ukrajini i regiji na 220 milijuna funti, kaže broj 10, i nastavlja opskrbljivati ​​obrambenim i smrtonosnim oružjem zemlji.

Premijer izlaže svoj plan nakon što je prekinuta planirana masovna evakuacija civila iz Mariupolja, nakon što je Rusija nastavila granatirati ključni grad na jugu zemlje.

Ukrajina je optužila Moskvu da je prekršila primirje osmišljeno kako bi omogućilo odlazak tisuća ljudi – a civili također nisu mogli pobjeći iz obližnjeg grada Volnovakhe.

Prosvjedi su izbili u subotu u Hersonu, jedinom velikom gradu koji su dosad zauzele ruske snage.

U međuvremenu, Putin je upozorio zapad da će svaku zonu zabrane letova iznad Ukrajine smatrati činom rata, nakon što je ukrajinski predsjednik osudio NATO jer je odbacio taj potez.

G. Johnson će u eseju u The New York Timesu reći: “Putin mora pogriješiti i mora se vidjeti da ne uspijeva u ovom činu agresije.

“Nije dovoljno izraziti našu potporu međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima – moramo ga obraniti od kontinuiranog pokušaja prepisivanja pravila vojnom silom.

“Svijet gleda. Neće nam suditi budući povjesničari, već narod Ukrajine.”

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.