Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Bijela kuća koristi vlastitu retoriku GOP-a da pobije kritike Vrhovnog suda - Vijesti24h

Bijela kuća koristi vlastitu retoriku GOP-a da pobije kritike Vrhovnog suda

Bijela kuća koristi vlastitu retoriku republikanaca iz prošlih postupaka potvrđivanja na Vrhovnom sudu kako bi opovrgla neke od kritika koje su konzervativci uputili predsjedniku Bidenu dok se priprema imenovati nasljednika koji će popuniti upražnjeno mjesto stvoreno umirovljenjem suca Stephena Breyera.

Bijela kuća bila je proaktivna u dopiranju do republikanaca i udvaranju potpore senatora koji bi mogli pružiti podršku Bidenovu konačnom izboru. No dužnosnici su jednako brzo citirali vlastite komentare GOP-a koji hvale izbor žene koja će popuniti mjesto na visokom sudu tijekom procesa potvrde u kojem je bivši predsjednik Trump izabrao sutkinju Amy Coney Barrett da zamijeni pokojnu sutkinju Ruth Bader Ginsberg.

Bijela kuća također odbacuje prijedloge da bi se Biden trebao više odgoditi Senatu ili proširiti svoju potragu, ističući da su senatori GOP-a u prošlosti govorili da je izbor Vrhovnog suda u diskreciji predsjednika.

Strategija označava pregled nekih taktika koje bi demokrati mogli koristiti da potkopaju argumente republikanaca nakon što Biden iznese svog kandidata, što se očekuje do kraja veljače.

Nekolicina republikanaca već je sugerirala da će se Bidenovom kandidatu, koji još nije imenovan, suprotstaviti samo predsjednikovo obećanje da će na sud predložiti Crnkinju. Bijela kuća je brzo ukazala na Trumpa, koji je rekao da će nominirati ženu koja će zamijeniti pokojnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg kada je umrla u rujnu 2020.

Senator Roger Wicker (R-Miss.) je prošlog mjeseca u radijskom intervjuu sugerirao da će onaj koga Biden odabrao zamijeniti Breyera biti “korisnik” afirmativne akcije.

“Ironija je u tome što Vrhovni sud u isto vrijeme razmatra slučajeve o ovoj vrsti afirmativne rasne diskriminacije dok dodaje nekoga tko je korisnik ove vrste kvote”, rekao je Wicker u intervjuu na radiju SuperTalk Mississippi.

Bijela kuća je pak koristila Wickerove vlastite komentare o nominaciji Amy Coney Barrett na sud 2020. godine.

“Kada je prethodni predsjednik ispunio svoje obećanje da će postaviti ženu u Vrhovni sud, senator Wicker je rekao: ‘Imam pet unuka, najstarija ima 10 godina. Mislim da će se sutkinja Amy Coney Barrett pokazati kao inspiracija za ove pet unuka i mojim odraslim kćerima’, rekao je zamjenik tajnika Bijele kuće Andrew Bates u odgovoru Wickeru.

Barrettov postupak potvrde također se pojavio kada je Bijela kuća pokušala ublažiti kritike senatora Teda Cruza (R-Texas), koji je nazvao “uvredljivim” to što je Biden od samog početka isključivao druge kandidate obećanjem da će nominirati crnkinju.

Tiskovna tajnica Bijele kuće Jen Psaki odgovorila je ističući kako se činilo da Cruz nema problema kada je Trump rekao da će izabrati ženu koja će zamijeniti Ginsburga.

Psaki je nastavila citirati Cruzove vlastite komentare tijekom saslušanja za potvrdu Coney Barretta, kada je rekao: “Mislim da si nevjerojatan uzor za male djevojčice. Koji bi savjet dao djevojčicama?”

Bijela kuća je na sličan način koristila republikanskog favorita – bivšeg predsjednika Ronalda Reagana – da razotkrije argumente poput onih iz Cruza i nekih njegovih kolega. Psaki i drugi istaknuli su Reaganovo obećanje da će nominirati ženu za Vrhovni sud, što je i učinio kada je prisluškivao bivšu sutkinju Sandru Day O’Connor.

Dok dužnosnici Bidena primjećuju nedostatak republikanskog otpora na obećanja poput Trumpa ili Reagana da će imenovati određenu vrstu suca u Vrhovni sud, na sličan način bi mogli istaknuti komentare senatora koji su u prošlosti sugerirali da predsjednik zaslužuje široko poštovanje prilikom odabira suca Vrhovnog suda.

Senator Lindsey Graham (R-S.C.) u govoru u vrijeme Barrettove nominacije požalio se da Senat više ne ocjenjuje kandidata samo na temelju njihovih vjerodajnica.

“Pogledali smo kvalifikacije i rekli: ‘Dobro, spreman si, ti si osoba od integriteta, pametan si, dobro zaokružen, dobro poznaješ zakon”, rekao je Graham u govor u listopadu 2020. “Vi možda imate drugačiju filozofiju od mene, ali mi razumijemo da su izbori važni’ i svi su prihvatili ishod izbora.”

Senatorica Susan Collins (R-Maine) iznijela je primjedbe 2017. tijekom postupka potvrđivanja suca Neila Gorsucha u kojem je rekla da predsjednik “ima široku diskreciju kada je riječ o njegovim nominacijama za Vrhovni sud. Uloga Senata nije da pita: ‘Je li ovo je osoba koju bih izabrao da sjedne na klupu?’ Umjesto toga, Senat je zadužen za procjenu kvalifikacija svakog kandidata za rad na Sudu.”

Međutim, neposredno nakon što je Breyer najavio povlačenje, Collins je rekla kako vjeruje da je Biden politizirao proces obećavajući da će izabrati crnkinju koja će služiti na visokom sudu tijekom njegove kampanje, za razliku od kad su Trump i Reagan optužili da će to učiniti.

“To doprinosi daljnjoj percepciji da je sud politička institucija poput Kongresa kada ne bi trebao biti. Tako da sam svakako otvoren za koga god odluči predložiti. Moj posao kao senatora je ocjenjivati ​​kvalifikacije te osobe pod uloga savjeta i pristanka”, rekao je Collins.

Dužnosnici Bijele kuće bili su u kontaktu s Collinsom dok Biden provjerava potencijalne izbore, a Graham se snažno zalagao za sutkinju J. Michelle Childs, koja sjedi na saveznoj klupi u svojoj matičnoj državi Južnoj Karolini. Graham je također bio među republikancima koji su rekli da nemaju problema s Bidenovim obećanjem da će nominirati crnkinju.

“Stavite me u tabor da se pobrinem da sud i druge institucije izgledaju kao Amerika”, rekao je nedavno Graham. “Znate, mi se kao republikanci jako trudimo regrutirati žene i obojene ljude kako bi stranka više ličila na Ameriku.”

Iako dužnosnici priznaju da neće pridobiti tvrdolinijaše poput Cruza u borbi za nominaciju, Bijela kuća je još uvijek agresivna u angažmanu s republikancima kako bi zatražila doprinos i informirala ih o procesu.

Biden se sastao sa senatorom Chuckom Grassleyjem (R-Iowa), najvišim republikancem u Odboru za pravosuđe, a razgovarao je telefonom s čelnikom manjine u Senatu Mitchom McConnellom (R-Ky.).

“Odabrat će kandidata čije kvalifikacije, dosje, karakter i odanost Ustavu i vladavini prava zaslužuju podršku – s obje strane”, rekla je u srijedu tiskovna tajnica Bijele kuće Jen Psaki. “I postoji mnogo kandidata na vrhu svojih područja koji odgovaraju tom profilu i koji su u prošlosti dobili dvostranačku potporu.

“Predsjednik svakako traži doprinos, traži povratne informacije”, dodala je. “Ali on se prema procesu odnosi onako kako smatra da ga treba tretirati, što je ozbiljno, koji mu pristupa dvostranački i traži angažman i savjet od niza dužnosnika, izabranih i neizabranih.”

About admin1

Check Also

Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na deset godina

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.