Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Biden naređuje da se Trumpovi dnevniki posjetitelja Bijele kuće predaju odboru 6. siječnja - Vijesti24h

Biden naređuje da se Trumpovi dnevniki posjetitelja Bijele kuće predaju odboru 6. siječnja

Predsjednik Joe Biden odbacio je još jednu tvrdnju o povlasticama izvršne vlasti bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, odlučivši da se Trumpovi dnevniki posjetitelja Bijele kuće trebaju predati odboru Predstavničkog doma koji istražuje napad na američki Kapitol 6. siječnja — i napore da se ponište izbori 2020. — u roku od 15 dana.

U pismu glavnog savjetnika Bijele kuće Dane Remus nacionalnom arhivu koje je pribavio ABC navodi se: “Predsjednik je utvrdio da tvrdnja o privilegiji izvršne vlasti nije u najboljem interesu Sjedinjenih Država, te stoga nije opravdana, što se tiče ovih zapisa i dijelove zapisa”, navodi se u pismu.

Zapisnici posjetitelja o kojima je riječ, piše Remus, “unosi su u dnevnike posjetitelja koji prikazuju informacije o terminima za pojedince koji su obrađeni za ulazak u kompleks Bijele kuće, uključujući 6. siječnja 2021.”.

U pismu se dalje objašnjava da Bidenova administracija rutinski otkriva dnevnike posjetitelja, kao i Obamina administracija, stoga “očuvanje povjerljivosti” Trumpovih dnevnika “nije potrebno za zaštitu dugoročnih institucionalnih interesa Izvršne vlasti”.

Biden je također naredio Arhivu da preda prethodne serije Trumpovih dokumenata, a u pismu od utorka u vezi s zapisnicima posjetitelja, Remus citira Bidenova prijašnja opravdanja: “Kongres ima snažnu potrebu u službi svojih zakonodavnih funkcija kako bi razumio okolnosti koje su dovele do… Najozbiljniji napad na djelovanje savezne vlade od građanskog rata… Ustavna zaštita privilegija izvršne vlasti ne bi se trebala koristiti za zaštitu, od Kongresa ili javnosti, informacija koje odražavaju jasan i očigledan pokušaj potkopavanja Ustava sebe.”

Trump je izgubio pravni izazov kako bi spriječio objavljivanje prethodnih tranši dokumenata.

About admin1

Check Also

Ovo su imena osumnjičenih iz operativne akcije “Nevera”: Pojedini članovi grupe su u bijegu

Grupa se bavila nabavkom i prevozom droge iz Albanije, Turske, Srbije i Crne Gore u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.