Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Analiza – Kina bi podržala Rusiju, diplomatski, ako bi krenula na Ukrajinu - Vijesti24h

Analiza – Kina bi podržala Rusiju, diplomatski, ako bi krenula na Ukrajinu

PEKING (Reuters) – Kina bi diplomatski, a možda i ekonomski, podržala Rusiju ako napadne Ukrajinu, pogoršavajući ionako zategnute odnose Pekinga sa Zapadom, ali će prestati pružati vojnu potporu, rekli su stručnjaci.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da je ruski Vladimir Putin odlučio napasti Ukrajinu za nekoliko dana, što Rusija poriče.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u više je navrata okrivilo Sjedinjene Države za “širenje lažnih informacija” i stvaranje napetosti, pozivajući ih na poštovanje i rješavanje ruskih zahtjeva za sigurnosnim jamstvima.

U znak solidarnosti, Putin je posjetio Peking na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara 4. veljače, proglasivši s kineskim kolegom Xi Jinpingom produbljivanje strateškog partnerstva “bez granica”. Kineski državni mediji rekli su da dvije zemlje stoje “rame uz rame u održavanju pravde u svijetu”.

Ruska invazija na Ukrajinu testirala bi kinesku odlučnost da te riječi potpore provede u djelo, posebno s obzirom na kinesko vanjskopolitičko načelo nemiješanja.

Kina gotovo sigurno ne bi htjela biti vojno uključena, kažu stručnjaci upoznati s razmišljanjem Pekinga.

Iako su Kina i Rusija prešle dalje od “braka iz interesa” na kvazi savez, odnosi između divovskih susjeda daleko su od formalnog saveza koji zahtijeva od jedne da pošalje vojsku ako se drugi suoči s prijetnjama, rekao je Shi Yinhong, profesor međunarodnih odnosa na Renminu Sveučilište.

Kina je dosljedno pozivala da se ukrajinska kriza riješi mirnim putem dijaloga.

“Kao što Kina ne očekuje da joj Rusija pomogne vojno u slučaju rata oko Tajvana, Rusija ne očekuje da će Kina vojno pomoći oko Ukrajine, niti joj takva pomoć treba”, rekao je Li Mingjiang, izvanredni profesor na S. Rajaratnam Škola međunarodnih studija u Singapuru.

GLASANJE BR

Umjesto toga, Kina bi pokazala da je pouzdan prijatelj ne pridruživši se međunarodnom zboru osude ako Rusija napadne Ukrajinu.

Kina je bila jedina zemlja koja je prošlog mjeseca glasovala s Rusijom u neuspjelom pokušaju da spriječi sastanak 15-članog Vijeća sigurnosti UN-a, na zahtjev Sjedinjenih Država, o gomilanju ruskih trupa na ukrajinskim granicama.

To je otišlo dalje nego 2014., kada se Kina suzdržala od glasovanja o rezoluciji Vijeća sigurnosti koju je izradio SAD u kojoj se zemlje pozivaju da ne priznaju rusku aneksiju ukrajinske regije Krim.

Stručnjaci su također rekli da bi Kina mogla proširiti gospodarsku suradnju s Rusijom koja bi ublažila učinak sankcija koje je Zapad obećao ako dođe do invazije.

Nakon ruske invazije na Krim, nekoliko kineskih državnih banaka, uključujući Kinesku razvojnu banku i Izvozno-uvoznu banku Kine, dalo je kredite za ruske državne banke koje je Zapad sankcionirao.

NE RAT KOJI ŽELI

Kini bi bilo draže da Rusija ne napadne Ukrajinu.

“S obzirom da je međunarodni svijet toliko polariziran, moguće je da bi Sjedinjene Države i Zapad bili ujedinjeni u izolaciji ili sankcioniranju Kine zajedno s Rusijom”, rekao je Shi.

Ranije ovog mjeseca, glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da će se kineske tvrtke suočiti s posljedicama ako pokušaju izbjeći bilo kakvu izvoznu kontrolu nametnutu Moskvi u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

Osoba koja je upoznata s američkim razmišljanjima rekla je novinarima da su sankcije povezane s tehnologijom i kontrola izvoza koje Washington planira sa saveznicima izvan sposobnosti Kine da zatrpa.

“Spremni smo poduzeti radnje protiv svake strane zemlje ili entiteta koji bi to zaobišli”, rekla je osoba.

Peking također ne želi glavobolju zbog gospodarskih posljedica ruske invazije na Ukrajinu, posebno u godini kada je Xi spreman osigurati treći mandat bez presedana, dajući prednost stabilnosti.

Invazija bi također pokazala da su uzastopni pozivi Kine svim stranama, uključujući Rusiju da mirnim putem riješe ukrajinsku krizu, pali na Putinove gluhe uši, izazivajući sumnju u njegovu učinkovitost kao sugovornika, rekao je Shi.

About admin1

Check Also

Ovo su imena osumnjičenih iz operativne akcije “Nevera”: Pojedini članovi grupe su u bijegu

Grupa se bavila nabavkom i prevozom droge iz Albanije, Turske, Srbije i Crne Gore u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.