Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Amerikanci su pozvali da "odmah" napuste Bjelorusiju kako rastu tenzije u Rusiji - Vijesti24h

Amerikanci su pozvali da “odmah” napuste Bjelorusiju kako rastu tenzije u Rusiji

State Department pozvao je sve Amerikance u Bjelorusiji, koja graniči s Ukrajinom i Rusijom, da odu “odmah” u ponedjeljak navečer, usred “u vezi ruskih vojnih aktivnosti” u blizini granice s Ukrajinom.

Ažurirane smjernice, koje također govore Amerikancima da ne putuju u Moldaviju, dolaze nakon što je američki dužnosnik rekao za CBS News da su ruske jedinice u blizini Ukrajine prešle na “napadne položaje” i da SAD vjeruje da će Rusija napasti Ukrajinu do kraja tjedna.

Savjetnik State Departmenta upozorio je: “Zbog povećanja neobičnih i zabrinjavajućih ruskih vojnih aktivnosti u blizini granice s Ukrajinom, američki građani koji se nalaze u Bjelorusiji ili razmišljaju o putovanju u Bjelorusiju trebali bi biti svjesni da je situacija nepredvidiva i da postoji pojačana napetost u regiji. ” Riječ je o upozorenju 4. razine, najstrožem upozorenju State Departmenta “ne putujte”, što ukazuje na povećanu vjerojatnost opasnosti po život. Upozorenje je već bilo na razini 4 prije ponedjeljka, ali upozorenje da se odmah napusti je novo.

U zasebnom savjetu, State Department je također pozvao Amerikance u Pridnjestrovlju – regiji koja se otcijepila od Moldavije – da odmah odu. U tom je savjetu upozoreno na moguće poteškoće na kontrolnim točkama duž cesta koje vode u i iz regije. Odjel je također rekao da američka vlada ima “ograničenu sposobnost” pružanja usluga Amerikancima koji tamo putuju.

Iako odjel nije rekao Amerikancima da napuste Moldaviju, upozorava da ne putuju tamo, navodeći “rusku vojnu aktivnost”, COVID-19 i neriješeni sukob između Pridnjestrovlja i središnje vlade.

Više od 100.000 ruskih vojnika skupljeno je duž ukrajinskih granica u Bjelorusiji i Rusiji. Bjelorusija, Moldavija i Pridnjestrovlje graniče s Ukrajinom, iako samo Bjelorusija također dijeli granicu s Rusijom. SAD je prošlog tjedna upozorio sve Amerikance u Ukrajini da odu.

Iako su SAD provele tjedne pripremajući se za potencijalnu invaziju na Ukrajinu, još nije jasno hoće li i kada Rusija krenuti naprijed. Međutim, američki dužnosnici kažu da je Rusija već prikupila 80% snaga koje će joj trebati za invaziju punog razmjera, a ostatak na putu.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u nedjelju u emisiji “Face the Nation” da ruski predsjednik Vladimir Putin može narediti invaziju “u suštini u bilo koje vrijeme”.

“Tijekom proteklih 10 dana vidjeli smo dramatično ubrzanje gomilanja ruskih snaga i rasporeda tih snaga na takav način da bi mogle pokrenuti vojnu akciju u svakom trenutku”, rekao je Sullivan. “Mogli bi to učiniti idućeg tjedna, ali, naravno, još uvijek čeka narudžbu” od Putina.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.