Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Američki etanol na bazi kukuruza lošiji je za klimu od benzina, otkriva studija - Vijesti24h

Američki etanol na bazi kukuruza lošiji je za klimu od benzina, otkriva studija

(Reuters) – Etanol na bazi kukuruza, koji se godinama miješao u ogromnim količinama u benzin koji se prodaje na američkim pumpama, vjerojatno mnogo više pridonosi globalnom zatopljenju od čistog benzina, prema studiji objavljenoj u ponedjeljak.

Studija, objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences, proturječi prethodnim istraživanjima koju je naručilo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) koja pokazuju da su etanol i druga biogoriva relativno zelena.

Administracija predsjednika Joea Bidena preispituje politike o biogorivima kao dio širih napora da se dekarbonizira američko gospodarstvo do 2050. u borbi protiv klimatskih promjena.

“Kukuruzni etanol nije gorivo pogodno za klimu,” rekao je dr. Tyler Lark, asistent znanstvenik na Sveučilištu Wisconsin-Madison Centra za održivost i globalni okoliš i glavni autor studije.

Istraživanje, koje je dijelom financirano od strane Nacionalne federacije za divlje životinje i američkog Ministarstva energetike, pokazalo je da je etanol vjerojatno najmanje 24% intenzivan ugljiku od benzina zbog emisija koje proizlaze iz promjena u namjeni zemljišta za uzgoj kukuruza, zajedno s preradom i izgaranje.

Geoff Cooper, predsjednik i izvršni direktor Udruge za obnovljiva goriva, lobija za trgovinu etanolom, nazvao je studiju “potpuno izmišljenom i pogrešnom”, tvrdeći da su autori koristili “najgore pretpostavke [i] odabrane podatke”.

Prema američkom standardu za obnovljivo gorivo (RFS), zakonu donesenom 2005. godine, nacionalne rafinerije nafte su dužne godišnje umiješati oko 15 milijardi galona etanola na bazi kukuruza u nacionalni benzin. Politika je trebala smanjiti emisije, podržati poljoprivrednike i smanjiti ovisnost SAD-a o uvozu energije.

Kao rezultat mandata, uzgoj kukuruza porastao je za 8,7% i proširio se na 6,9 milijuna dodatnih hektara zemlje između 2008. i 2016., pokazala je studija. To je dovelo do širokih promjena u korištenju zemljišta, uključujući obradu usjeva koji bi inače bili povučeni ili uključeni u programe očuvanja i sadnju postojećih usjeva s više kukuruza, pokazala je studija.

Obrada polja oslobađa ugljik pohranjen u tlu, dok druge poljoprivredne aktivnosti, poput primjene dušičnih gnojiva, također proizvode emisije.

Studija USDA iz 2019., koju je široko citirala industrija biogoriva, pokazala je da je intenzitet ugljika u etanolu bio 39% niži od benzina, dijelom zbog sekvestracije ugljika povezanog sa sadnjom novih usjeva.

Ali to istraživanje podcijenilo je utjecaj prenamjene zemljišta na emisije, rekao je Lark.

USDA nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Američka agencija za zaštitu okoliša, koja upravlja nacionalnom politikom biogoriva, razmatra izmjene programa. U okviru RFS-a, Kongres je postavio zahtjeve za miješanje do 2022., ali ne i dalje, dajući EPA ovlasti da nametne reforme. EPA planira predložiti zahtjeve za 2023. u svibnju.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.