Kliknite na sliku da zatvorite iskocni prozor


Afriku je Covid-19 pogodio više nego što je itko znao - Vijesti24h

Afriku je Covid-19 pogodio više nego što je itko znao

To je jedna od trajnih misterija covida-19: Zašto pandemija nije pogodila afričke nacije s niskim dohotkom kao bogate zemlje u Sjevernoj Americi i Europi?

Ne postoji jednostavan odgovor na to pitanje. Ali ovog tjedna, dvije nove studije dodale su našem razumijevanju toga. Jedan je sugerirao da bi broj slučajeva covida-19 mogao biti znatno manji na cijelom kontinentu; drugi je pronašao dobar dokaz da bi se broj smrtnih slučajeva u barem jednoj zemlji mogao značajno podcijeniti.

Nijedna studija nužno ne mijenja naše trenutačno shvaćanje velike slike pandemije – da su bogate zemlje često imale gore rezultate od zemalja u razvoju.

Međutim, oni bi mogli imati velik utjecaj na raspravu o tome kako i zašto su afričke nacije zaboravile bogate nacije tijekom pandemije – posebno kada se Europska unija i Afrička unija sastaju na zajedničkom samitu u Bruxellesu i Svjetska zdravstvena organizacija zagovara bogate nacije da podrže južnoafrički objekt koji ima za cilj dijeljenje tehnologije mRNA.

“U Africi 83 posto ljudi još uvijek nije primilo niti jednu dozu”, rekao je u utorak glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na skupu Vaccine Equity for Africa u Njemačkoj. “Ovo nije samo moralni neuspjeh, to je i epidemiološki neuspjeh, koji stvara idealne uvjete za pojavu novih varijanti.”

Koronavirus je poharao gotovo sve kutke svijeta, uključujući bogate nacije poput Sjedinjenih Država i Britanije. U Africi su stvari išle drugačije. Čini se da je kontinent “probio predviđanja globalnih zdravstvenih stručnjaka”, napisali su moji kolege u prosincu 2020.

Čak i nakon brzo šireće omikronske varijante, prvi put identificirane u južnoj Africi krajem prošle godine, taj se trend uglavnom zadržao. Jedna petina svjetske populacije živi u Africi, ali na kontinentu je samo mali dio potvrđenih slučajeva širom svijeta.

Prema Our World in Data, sredinom veljače, 2,7 posto svih potvrđenih slučajeva Covid-19 pronađeno je na kontinentu. Za usporedbu, u Sjevernoj Americi zabilježeno je 22 posto svih globalnih slučajeva; Europa više od trećine.

No pouzdano javno praćenje novih dnevnih slučajeva covid-19 počiva na nečem važnom: jednostavnom pristupu testovima na koronavirus i skupoj infrastrukturi za administriranje i praćenje njihovih rezultata. Tijekom pandemije mnoge afričke nacije nisu imale ni jedno ni drugo.

U preprint studiji objavljenoj ovog tjedna, tim istraživača uz potporu SZO-a pokušao se pozabaviti tim problemom gledajući dostupne podatke o ljudima s antitijelima na covid-19 na cijelom kontinentu. Ove studije, poznate kao ankete o seroprevalencije, koriste krvne analize kako bi pokazale tko ima određenu razinu imuniteta na koronavirus – bilo putem cijepljenja ili prethodne infekcije.

Studija je pokazala da se čini da je razina imuniteta u Africi znatno viša nego što se može objasniti službenim brojevima slučajeva, čak i kada se kombiniraju s neznatnom razinom cijepljenja na kontinentu. Svaka ispitana nacija imala je daleko višu razinu imuniteta nego što pokazuju službene brojke; Nigerija je imala omjer 958 prema 1.

Do rujna 2021. više od 65 posto kontinenta imalo je neki oblik imuniteta na covid-19, procjenjuje se u studiji. To, pišu autori, sugerira da do tada na cijelom kontinentu nije bilo 8,2 milijuna slučajeva – već 800 milijuna.

Ako je ovo točno, zar nitko nije primijetio? Jedna od mogućnosti, koju je pokrenula studija koju podupire WHO, jest da su mnogi slučajevi u Africi možda bili asimptomatski – možda više od dvije trećine. U usporedbi s Europom i Sjevernom Amerikom, većina afričkih zemalja ima relativno mladu populaciju za koju je manje vjerojatno da će dobiti ozbiljne bolesti od koronavirusa.

Čini se da relativno nizak broj smrtnih slučajeva zabilježenih od covid-19 diljem kontinenta podržava ovu ideju. Samo 4 posto smrtnih slučajeva u svijetu zabilježeno je u Africi, prema Our World in Data.

Mnogo je znakova da se službenim brojkama ne bilježe svi smrtni slučajevi od covid-19. Čak iu Sjedinjenim Državama, broj “prekomjernih smrtnih slučajeva” koji su zabilježili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti koji nisu izravno pripisani covid-19 iznosi otprilike 100.000.

Većina afričkih nacija ne prikuplja podatke potrebne za procjenu viška smrtnosti. Ali mala i inovativna studija koju je Svjetska banka objavila ovog tjedna koristila je neobičnu metodu za procjenu smrtnih slučajeva od pandemije u Keniji: popularnu web stranicu osmrtnica.

Osvrćući se na nekoliko godina na web stranici – koja je korištena jer bolji podaci nisu postojali – istraživači su mogli vidjeti kako su prošli trendovi u usporedbi s godinama pandemije. Njihov je zaključak bio da je od početka pandemije bilo otprilike 28.000 “prekomjernih smrti” tijekom razdoblja pandemije, u usporedbi sa samo 5.520 zabilježenih u službenim vladinim podacima.

Nijedna studija ne pruža ništa poput potpunog obračuna covid-19 u Africi. Umjesto toga, oni doprinose boljem razumijevanju mnogih praznina u znanju o covid-19 koje ostaju dvije godine nakon pandemije.

Ako uzmemo ideju da su i slučajevi i smrtni slučajevi u Africi bili značajno podcijenjeni, to ima neke iznenađujuće posljedice. U nekim slučajevima to može značiti da bi potražnja za cjepivima protiv koronavirusa diljem Afrike mogla biti manja. Brojne skupine, uključujući afričku podružnicu WHO-a, već su sugerirale da je najgore za kontinent prošlo. Svaki plan za proizvodnju na kontinentu morat će se nositi s tim čimbenikom, kao što je tvrdila nedavna analiza Centra za globalni razvoj.

U širem smislu, pobija ideju da je covid-19 jednostavno bio bolest za bogate zemlje. Kao što su pokazala druga istraživanja, postojao je niz iskustava među bogatim nacijama. A kada se višak smrtnih slučajeva procijeni na globalnoj razini, velika većina njih možda je bila u zemljama u razvoju. Afrika nije nekim čudom pošteđena pandemije i malo je razloga misliti da sljedeći put ne može biti daleko teže pogođena.

About admin1

Check Also

Nedostaje radne snage: Domaći radnici odlaze, strance teško uvesti

Nemoguće odgovoriti potrebama tržišta. Dok radno sposobni odlaze iz BiH u potrazi za boljim uvjetima, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.