ZENICA Selimović i Brkić zbog svirepog ubistva Arnele Đogić osuđeni na 80 godina zatvora

13:12 Presudom Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Zenici, Avdija Selimović i Muriz Brkić osuđeni su na po 40 godina zatvora zbog svirepog ubistva Arnele Đogić.

10:20 Tužilaštvo je zatražilo maksimalnu kaznu dugotrajnog zatvora od 45 godina za dvojac Selimović – Brkić.

10:02 U Kantonalnom sudu u Zenici, danas će biti izrečena presuda Avdiji Selimoviću i Murizu Brkiću za svirepo ubistvo Arnele Đogić. U prvom dijelu današnjeg ročišta, Tužilaštvo ZDK je dostavilo naredbe koje je izdavalo tokom prikupljanja dokaza te su pročitane završne riječi i odbrane i tužilaštva.

Ponovo su pročitani dijelovi iz optužnice koji detaljno opisiuju svirpost i brutalnost u izvršenju ovog zločina. U iznošenju završnih riječi advokatica Azijada Mujkić, koja je branila prvooptuženog Avdiju Selimovića, kazala je da u svojoj dugogodišnjoj karijeri nije imala slučaj brutalnijeg priznanja krivice.

– U momentu kada moj branjenik priznaje izvršenje djela, Tužilaštvo nema ama baš nikakve dokaze, osim slabih indicija – kazala je Mujkić.

Nakon iznošenja završnih riječi odbrane, Sudu su se obratili i optuženi. Selimović je jedva pročitao nekoliko rečenica koje je prethodno napisao.

– Izvinjavam se porodici. Volio sam Arnelu i kajem se zbog toga što sam uradio. Molim sud da me smjesti u zaštićeni dio KPZ u Zenici jer već imam brojne prijetnje. Ubit će me. U pritvoru sam napadnut što mogu potvrditi i službenici ztvorske straže. Fizički sam napadnut – kazao je Selimović dok je Brkić samo dodao da se izvinjava za ono što je uradio.

Izricanje presude najavljeno je za 13 sat.

9:50 Na Kantonalnom sudu u Zenici danas će biti izrečena presuda Avdiji Selimoviću i Murizu Brkiću, ubicama Arnele Đogić iz Olova. Na prošlosedmičnom ročištu, na kojem je razmatrana izjava ovog dvojca, Sudsko vijeće s Enesom Malićbegovićem na čelu u potpunosti je prihvatilo priznanje krivice koje su 10. maja pred ovim sudom izrekli Brkić i Selimović.

Odgođena odluka

Njihova hladnokrvnost u sudnici zaprepastila je sve, a naročito rečenica Muriza Brkića da ”priznanjem krivice za zločin koji je počinio želi skinuti teret sa sebe”.

Sudija Malićbegović ih je upitao znaju li kakva im krivičnopravna sankcija može biti izrečena za svirepo i brutalno ubistvo, na šta su obojica odgovorila:

– Kazna dugotrajnog zatvora od 45 godina.

Upravo je to ono što očekuje porodica Arnele Đogić, maksimalna kazna zatvora.

porodica-djogic2

Porodica Đogić očekuje najstrožiju kaznu

– Da ima smrtna kazna, ja bih im sad presudila, ubili su našeg anđela – govorila je prošli put Nura Đogić, Arnelina majka.

O koliko teškom zločinu se radi, a u svrhu izricanja adekvatne kazne, govori i odluka sudije Malićbegovića da izricanje presude pomjeri za pet dana.

Indikativna je i sudijina rečenica: ”Da ih objesiš, malo je za ovo što su uradili.”

Navodi optužnice

Prema navodima iz optužnice, Selimović i Brkić su prvo pretukli Arnelu, a potom joj preko usta vezali PVC uže stežući joj jezik i donji dio lobanje da ne bi mogla dozivati pomoć. Na mjestu Čudanski krševi izvukli su je iz vozila, a potom je Selimović Brkiću dao nož kojim je on zaklao djevojku. Bacili su je niz 70 metara duboku liticu prema kanjonu rijeke Stupčanice. Gnusni zločin desio se 27. februara. Nakon ubistva Arnele njih dvojica su otišla na “opuštanje” u kafanu.

Tijelo je pronađeno nakon trodnevne potrage. Selimović i Brkić su uhapšeni istog dana, a policiji su priznali da su zločin počinili jer je Arnela prekinula ljubavnu vezu s Avdijom.

(Avaz.ba)

  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *