Žene Srebrenice: Ivanić je veliko razočarenje, Dodik sve radi smišljeno, Srbija pomaže

Članice Udruženja građana “Žene Srebrenice” i danas su kao i svakog 11. u mjesecu, uprkos hladnim vremenskim prilikama okupile na protestima u Tuzli, kako bi mirnom šetnjom podsjetile javnost na stravične zločine počinjene tokom proteklog rata u BiH, te zatražile istinu, pravdu i kažnjavanje zločinaca.

Srbija je glavni kreator paradiranja Banja Lukom povodom Dana bh. entiteta Republika Srpska, a glavni bosanskohercegovački negativac je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine . Ovo su poručile tokom današnjeg mirnog protesta u Tuzli članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝.

Glasali smo za Ivanića jer u entitetu gdje živim nismo imali drugu mogućnost, odnosno nismo mogli glasati za bošnjačkog člana. Mislili smo da će biti predsjednik svih građana ali on je pokazao da ponovo misli na rat jer izvodi vojsku na ulice i protiv odluke Ustavnog suda BiH. To je strašno˝, kazala je Nura Begović.

Žene Srebrenice i danas ističu nezadovoljstvo sa procesom ekshumacije i identifikacije tijela žrtava, te hapšenjem i procesuiranjem ratnih zločinaca.

-Ni niske temperature i nevrijeme ne mogu nas spriječiti da se okupimo i podsjetimo javnost da nismo zadovoljne sa procesom hapšenja ratnih zločinaca, a ni sa ekshumacijom i identifikacijom posmrtnih ostataka naših najmilijih – izjavila je za Fenu predsjednica UG Žene Srebrenice Hajra Ćatić.

Dodala je da porodice umiru, te da je dosta žena umrlo ne dočekavši da sahrane svoje najmilije.

Poručila je da će članice ovog udruženja istrajati i da neće prekidati proteste, potcrtavši da dok i jedna od njih bude živa, organizirat će svakog 11. u mjesecu ove proteste.

Prokomentarisala je i događaje u Banjoj Luci, koji se odnose na obilježavanje 9. januara kao “dana Republike Srpske” kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, rekavši da oni ne poštuju ni sud ni instituicije.

– Rade sve smišljeno, mic po mic, kako bi odvojili RS i priključili je u sastav Srbije – kaže Ćatić.

Istakla je da 9.januara u Srebrenici, ništa nije radilo, i da se osjeti da načelnik ove općine više nije Bošnjak, jer kako tvrdi, i zgrada općine je tog dana bila zaključana, kao i prodavnice i sl.

-Ovo su instrukcije iz Banja Luke i od Milorada Dodika, smatra Ćatić.

Ženama Srebrenice na današnjem mirnom protestu u Tuzli pridružile su se članice Asocijacije SDA Tuzla, članice SDP Tuzla, Udruženje žena iz Srebrenika, Asocijacija žena Medžisa IZ iz Gornje Tuzle i građani Tuzle.

(Bportal.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *