Zdravlje u trudnoći: Šta biste trebali jesti tokom prvog tromjesečja

Zdrava, nutritivno veoma bogata prehrana, tokom prvog tromjesečja važna je i zbog rapidnog rasta i razvoja fetusa u ovom periodu.

Od prvog dana saznanja da će postati majka, žena bi trebala u potpunosti promijeniti način prehrane. To je posebno važno tokom prva tri mjeseca kada trudnica prehranom jača organizam kako bi njeno tijelo bez problema moglo izdržati svih devet mjeseci.

Zdrava, nutritivno veoma bogata prehrana, tokom prvog tromjesečja važna je i zbog rapidnog rasta i razvoja fetusa u ovom periodu.

Debljanje tokom prvih mjeseci

Većina žena odmah na samom početku trudnoće želi znati sve o gojenju i većina pitanja obično je vezana za taj problem. U razgovoru s ljekarom koji vodi trudnoću, trebali biste saznati kako tokom prvog tromjesečja uopće nije neophodno dobiti kilograme. U tom periodu najbitnije su nutritivne vrijednosti hrane koju konzumirate, a ne kilogrami.

Izbor hrane

Važno je fokusirati se na prehranu bez masti, holesterola i šećera, a povećati unos svježeg voća i povrća. Ljekar će vam vjerovatno propisati suplemente folne kiseline i željeza nakon što obavite testove krvi, kako bi se povećao broj crvenih krvnih zrnaca. Proteini su u ovom periodu također važni, jer potpomažu rast i razvoj organa, mišića i tkiva bebe, a kalcij će osnažiti kosti.

Suplementi

Od suplemenata najneophodnija je folna kiselina koja se preporučuje gotovo svim trudnicama. Manjak folne kiseline u organizmu tokom ranog stadija trudnoće može, kao rezultat, donijeti urođene mane bebe. Trudnicama koje ne unose dovoljno mliječnih proizvoda na dnevnoj bazi preporučuje se i uzimanje suplemenata kalcija, a ženama koje su vegani ili vegetarijanci od velike koristi su i vitamini B12.

Sirovu morsku hranu i meso, nepasterizirano mlijeko

Bakterije koje se kriju u određenim namirnicama mogu narušiti zdravlje ploda i spriječiti njegov pravilan razvoj. Zato u prvom tromjesečju izbjegavajte sirovu morsku hranu, nepasterizirano mlijeko, mehke sireve i sirovo, nedovoljno termički obrađeno, meso.

Pazite da je sva hrana koju jedete dobro termički obrađena, jer se kuhanjem eliminiraju štetne bakterije.

Alkohol je zabranjen, a kafu i napitke koji sadrže kofein, svedite na minimum, jer kofein povećava rizik od male porođajne težine bebe, problema sa srcem i plućima fetusa te pobačaja.

Pošto je prvo tromjesečje trudnoće obično propraćeno mučninom, povraćanjem, pa čak i gubitkom apetita, važno je da je ono malo hrane koju unesete, bogato nutrijentima, vitaminima i mineralima.

(Faktor.ba)

  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *