Zašto mediji u regiji izbjegavaju da napad na Ambasadu SAD u Podgorici nazovu terostičkim činom?

Dalibor Jauković je sinoć bacio bombu u dvorište američke ambasade, a potom poginuo u drugoj eksploziji, javljaju crnogorski mediji.

Identitet Jaukovića je potvrdio njegov brat. Obdukcija je završena.

Jauković je živio u Podgorici, a rođen je u Kraljevu.

Na Jaukovićevom facebook profilu se vidi da je nagrađen medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbjednosti Savezne republike Jugoslavije 1999. godine, a nagradio ga je tadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević. Preciznije rečeno, Slobodan Milošević je odlikovao Jaukovića samo nekoliko dana nakon zvaničnog završetka rata na Kosovu.

Dalibor Jauković je bio žestoki protivnik ulaska u NATO.

– Ne u NATO kukala nam majka – jedna je od njegovih objava, uz koje je postavio fotografije svojih vojnih odlikovanja na Facebooku.

Eksplozija se desila oko ponoći.

“Pola sata poslije ponoći ispred objekta Ambasade SAD jedno lice je izvršilo samoubistvo eksplozivnom napravom. Neposredno prije samoubistva lice je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacilo u krug Ambasade SAD jednu eksplozivnu napravu. Najvjerovatnije je riječ o ručnoj bombi sa kašikom. U toku su uviđaj i identifikacija. Tužilac je na licu mjesta i rukovodi uviđajem. Uprava policije CG”, napisala je Vlada Crne Gore na Twitteru.

Podsekretar Stejt Dipartmenta Stiv Goldstin je kazao da su očevici vidjeli čovjeka kako baca objekat preko zida ambasade, prenosi NewYork Times. Navodi se i da niko u ambasadi nije povrijeđen.

Goldstin je dodao i da su bezbjednosni zvaničnici ambasade pretražili teren i da nisu nađene druge eksplozivne naprave, a da zgrada nije oštećena u napadu.

On nije znao šta je motiv napada, niti da li se radi o namjernom samoubilačkom napadu.

Zanimljivo je pratiti ponašanje medija u regiji kada je u pitanju ovaj teroristički napad na Ambasadu SAD. Nijedan medij još nije upotrijebio termin “terorizam” za ovaj napad. A šta bi se dogodilo da je američku ambasadu napao neko sa muslimanskim imenom, odnsono da je neko slučajno čuo da je napadač uzviknuo Allahu ekber?

(Saff.ba)

 

Loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *