VULIN PRIZNAO DA SE SRBIJA NAORUŽAVA ZBOG HRVATSKE: “Ne znam ja koga Hrvati planiraju napasti”

BEOGRAD – Srpski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin upitao je, reagirajući na najavu da Hrvatska kupuje borbene avione i helikoptere, koga Hrvatska planira napasti jer je članica NATO-a, dok Srbija kao vojno neutralna ne može računati na saveznike te poručio da će Srbija jačati vojsku i neće više nikada dozvoliti “da se ponove užasi srpskog naroda kao što je to bilo u akcijama Oluja ili Bljesak”.

“Hrvatska je članica najmoćnijeg i najvećeg vojnog saveza na planetu i okružena je takvim zemljama ili onima koje su vojno neutralne ili zemljama koje nemaju nikakvu vojnu snagu”, rekao je Vulin na konferenciju za novinare u srbijanskoj vladi.

Komentirajući izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o planovima Hrvatske za nabavku zapadnih nadzvučnih borbenih aviona, te helikoptera Black Haw, kao i njezinu poruku da na to “ne gleda kao na utrku u naoružanju Srbije i Hrvatske”, Vulin je rekao kako ne zna koga Hrvatska planira napasti i za koga joj treba oružje.

“Na to ne gledam kao na utrku u naoružanju Srbije i Hrvatske, a na nabavu MiG-ova 29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura obranu svojeg zračnog prostora,” rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu jednom dnevnom listu na pitanje hoće li ostvarenje najave Srbije da nabavi ruske MiG-ove 29 i drugo naoružanje dati vjetra hrvatskoj odluci o nabavi nove borbene eskadrile.

“Oluja i Bljesak se neće ponoviti”

Kasnije u subotu Vulin je na novogodišnjem prijemu izjavio kako će Srbija jačati svoju vojsku i neće više nikada dozvoliti da se ponove užasi srpskog naroda kao što je to bilo u akcijama Oluja ili Bljesak.

“Beskrajno sam ponosan što vam mogu reći da ćemo našu armiju jačati, naoružavati, opremati i da nikada više nećemo dozvoliti da se ponove užasi Oluje ili Bljeska, a da nemamo čime ili da ne znamo kako”, navode beogradski mediji dijelove obraćanja Aleksandra Vulina članovima udruženja boraca.

“Nema mira, niti slobode bez snažne i moćne države, bez armije i policije, ali i više od svega bez naroda koji voli i cijeni slobodu. Nemojmo nikada dopustiti da nam govore kao istinu veliku i strašnu laž – da mi volimo ratovati, da Srbi vole ratovati”, rekao je srbijanski ministar.

“Srbija nije odlučivala o ratovima”

Vulin je kazao kako je Srbija svoj mir uvijek plaćala ratovima o kojima nije odlučivala.

“Nije se Srbija pitala za ratove, dolazili su bez njezine volje i njezina pitanja. Možda je samo jedno pitanje postavljano – da li smo spremni nestati, umanjiti se i biti suprotni sebi samima- živjeti bez slobode, jer to su veliki i moćni željeli. Nikada nijedna generacija u povijesti srpskog naroda nije dala pogrešan odgovor”, rekao je Vulin.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i ministar obrane Zoran Đorđević boravili su 21. prosinca u Moskvi i najavili da će Rusija pokloniti Srbiji šest lovaca MIG-29, te da će Beograd platiti samo njihovu modernizaciju i remont, što će koštati “između 180 i 230 milijuna eura”.

Realizacija ovog vojnog aranžmana Rusije i Srbije očekuje se tokom iduće godine.

Autor: Slobodna bosna
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *