VUČIĆEV INFORMER ZVONI NA UZBUNU: “Neoustaški režim Hrvatske sprema nam ucjenu, otimaju nam Apatin”!

“Hrvati će nam blokirati pregovore EU, tražiće 10.000 hektara sa naše strane Dunava! Oni tvrde da im pripada i predgrađe Apatina, upozorava Lazanski… Dačić: To jeste problem, možda ćemo morati na arbitražu”, piše beogradski tabloid Inforer blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

  “Neoustaški režim u Zagrebu uskoro će blokirati pregovore Srbije i Evropske unije zbog spora oko granice na Dunavu! Hrvati traže da im pripadne čak 10.000 hektara sa srpske strane Dunava sa sve predgrađem Apatina, lukom, marinom i brodogradilištem”, piše Informer.

Ovo dramatično upozorenje objavio je u svojoj emisiji na “Sputnjiku” vojno-politički analitičar “Politike” Miroslav Lazanski. On je objasnio da se Hrvatska poziva na katastarske podatke iz vremena Austrougarske prema kojima njima pripadaju velika urbana područja u Srbijii, dok Srbiji na drugoj strani Dunava pripada oko 3.000 hektara jaruga, močvara i livada!?!

Lazanski navodi da Hrvatska poteže katastarske podatke samo kad joj to odgovara i da u ovom slučaju treba biti spreman na ozbiljnu i brzu reakciju.

Badinterova komisija odlučila je da posle raspada SFRJ granica Srbije i Hrvatske bude Dunav. Hrvati, međutim, to ne priznaju i pozivaju se na podatke katastra iz doba Austrougarske. Zahtevaju čak 10.000 hektara na našoj strani Dunava, sve do predgrađa Apatina sa lukom, marinom i brodogradilištem! Nasuprot tome, Srbija ima 3.000 hektara na hrvatskoj strani, ali to su sve jaruge, močvare i nekakve livade – objašnjava Lazanski za Informer.

On dodaje i da je bivša vlast odlučila da formira komisiju koja bi se bavila ovim pitanjem, ali da ona nikada ništa nije uradila.

– Potpuno sam siguran da će Zagreb usloviti otvaranje poglavlja ovim sumanutim zahtevom. Svašta je tu moguće, pa i međunarodna arbitraža. Ipak, prema svim zakonima i konvencijama, mi to ne moramo da prihvatimo i onda sve ostaje status kvo. U svakom slučaju, možemo dosta da učimo iz spora Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaliva, koji je većim delom pripao Slovencima iako je Zagreb i tamo potezao katastar… – podvlači Lazanski.

I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da problemi s Hrvatskom nisu mali, ali da još nismo došli do faze za arbitražu.

– Granica između naše dve zemlje po svakoj logici treba da ide sredinom Dunava, ali Hrvatska misli da granicom treba prelaziti s jedne na drugu stranu reke, što je nelogično i jako teško izvodljivo. Iako je raniji dogovor bio da formiramo komisiju, Hrvatska još nije odredila predstavnike… Izgleda da im nije stalo da se ovo brzo završi, ali im je stalo da to bude tema pred međunarodnom zajednicom. Na kraju, nećemo imati drugo rešenje nego da se obratimo nekom za stručno mišljenje koje bi kasnije svi prihvatili – ističe Dačić.

Stevica Deđanski, šef Centra za razvoj međunarodne saradnje, ocjenjuje da Hrvatska konstantno ima izrazito neprijateljski stav prema Srbiji.

– Naše je da ne nasednemo na provokacije i da pravnim putem odbranimo državnu teritoriju. Primer Slovenije pokazuje kako treba raditi. Spuštanje na hrvatski primitivno-agresivno nivo ne priliči civilizovanim nacijama. Ne treba da se spuštamo na nivo nacije koja se ponosi Jasenovcem, Pavelićem i Stepincem… – naglašava Deđanski.

(slobodna-bosna.ba)
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *