VIDEO “Nositelj europskih vrijednosti”: Čović učestvovao u izrabljivanju zarobljenih Bošnjaka 1993. godine

Federalna TV je još prije nekoliko godina objavila dokumenate u kojima Dragan Čović, kao generalni direktor preduzeća SOKO Mostar, u junu 1993. godine šalje zahtjev Josipu Praljku, tadašnjem zamjeniku upravitelja zatvora na Heliodromu, da se “za potrebe Zrakoplovne industrije SOKO Mostar omogući izuzimanje deset zatvorenika, a sa ciljem obavljanja određenih poslova”.

Odobrenje za preuzimanje pritvorenika potpisao je već sljedećeg dana Stanko Božić, direktor Središnjeg vojno-istražnog zatvora Mostar.

covic_f1

Kako je navedeno, “odlazak pritvorenika na rad van kruga zatvora u usmenom razgovoru sa ravnateljem Stanko Božićem odobrio je Berko Pušić”.

covic_f2

Podsjećamo, Berislava Pušića, u odobrenju nazvanog Berko, kao šefa Ureda za razmjenu zarobljenika, Sudsko vijeće Haškog tribunala prvostepenom presudom osudilo je na deset godina zatvora, u sklopu predmeta “Prlić i ostali.”, navodi FTV.

Njemu je ova kazna potvrđena i u drugostepenom postupku.

Među zatvorenicima, koji su na zahtjev Dragana Čovića poslani na prinudni rad u Soko, bilo je najviše Bošnjaka, koji danas imaju status logoraša.

Sead Tabaković od juna 1993. godine bio je u logoru Heliodrom u Mostaru. Svakodnevno su ga vodili u grupama od deset i više logoraša na rad u tvornicu “Soko”. “Svakodnevno smo išli na prisilni rad. Sve do kraja, do izlasak iz logora”, kaže Tabaković.

Na rad su logoraši išli po odobrenju Stanka Božića, direktora Središnjeg vojno-istražnog zatvora Mostar, a po zahtjevu današnjeg čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, tadašnjeg direktora preduzeća “Soko” Mostar. Tabaković potvrđuje da su logoraši viđali Čovića. “Svako jutro smo ga viđali. Lično sam ga viđao kako s tajnicom svako jutro dolazi na posao”, kaže Tabaković za FTV.

Svjedočenjem Tabakovića još jednom se potvrdilo učešće Dragana Čovića u upućivanju zarobljenika na prisilni rad. Treba li podsjećati na Konvenciju o ljudskim pravima u Evropi ili historiju prisilnog rada?

(Bportal.ba/Federalna televizija)

  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *