“Uhvaćen” u novoj laži: Rusija ne podržava Milorada Dodika, nema novca od Putina za “novi rat”!

Rusija ne podržava Milorada Dodika i njegove političke namjere i nije tačno da predsjednik Republike Srpske čeka novac i odobrenje Vladimira Putina kako bi započeo novi rat na Balkanu, rekao je gostujući u programu BHRT-a saradnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije i profesor na univerzitetima u Rimu i Moskvi, Igor Pelićari.

– Moram reći da se događa upravo suprotno. Rusija ne podstiče Dodika, ona ga podržava samo u nekim pitanjima u kojima smatra da su rješenja dobijena bez konsultacija s Moskvom. U posljednjih 25 godina Rusija nije imala veliku ulogu na Balkanu, kakvu je mislila da bi trebalo da ima. Ali nijedan korak preduzet u posljednjih 25 godina nije bio namijenjen pokretanju rata, već naprotiv – tvrdi profesor Igor Pelićari.

On smatra da su posljednje izjave Milorada Dodika izazvale iznenađenje u Rusiji i da ih u Moskvi ne shvataju previše ozbiljno.

U intervjuu za BHRT Pelićari tvrdi da ne postoji poseban odnos između predsjednika RS-a Milorada Dodika i i ruskog predsjednika Vladimira Putina, te da su za Rusiju, od Balkana i BiH, mnogo važnija pitanja Sirije i Ukrajine.

Profesor Pelićari smatra da rusku politiku na Balkanu više određuju potezi SAD-a, koje zvanična Moskva smatra jedostranim, ostvarenim bez konsultacija dvije velike sile.

– Rusija se vratila na međunarodnom planu. Posljednjih 25 godina ova zemlja se, svidjelo se to nekome ili ne, vratila kao jedan od glavnih aktera na međunarodnoj sceni i na osnovu toga zahtijeva da dobije svoju ulogu i da bude konsultirana – tvrdi saradnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Igor Pelićari.

(Bportal.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *