Trump predložio Neila Gorsucha za sudiju Vrhovnog suda

Predsjednik SAD-a Donald Trump predložio je sudiju Neila Gorsucha za devetog sudiju Vrhovnog suda. Gorusch je do sada bio sudija u saveznoj američkoj državi Kolorado, a ukoliko Senat to potvrdi zauzet će mjesto pokojnog suca Antonina Scalia.

“Sudija Gorsuch ima brilijantan um, izvrsne intelektualne sposobnosti, izuzetno pravno obrazovanje i predanost tumačenju Ustava”, rekao je Trump dodajući kako je Gorsuch zaslužio dvostranačku podršku.

Trump je istakao kako se sudija Vrhovnog suda imenuje na doživotnu funkciju i da tokom 50 godina može raditi na odlukama koje mogu biti na snazi više od jednog vijeka.

Mjesto sudije u Vrhovnom sudu koji ima devet sudija upražnjeno je od februara 2016. godine kada je preminuo sudija Antonin Scalia.

Gorsucha sada treba potvrditi Senat, a ta potvrda mogla bi naići na poteškoće kao u slučaju dosadašnjeg predsjednika Baracka Obame, čijeg je kandidata Merricka Garlanda odbacila republikanska većina.

Demokrati su već izrazili sumnje prema Gorsuchu, a konzervativne grupe i republikanski senatori su rekli da je Gorsuch odličan sudac. Liberalni analitičari su pozvali na njegovo odbijanje.

Izvor : Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *