TEMA TJEDNA: Jezik nije stvarao nacionalizme, nacionalisti ga jesu branili

ZAGREB – Deklaraciju o zajedničkom jeziku potpisali su neki poznatiji i široj javnosti manje poznati umjetnici, lingvisti, javne osobe…, oni koji su tim potpisom prema objašnjenju željeli ukazati da jezik treba ograditi od nacionalizama. Kako reče Milorad Pupovac, u izjavi koju je kao i inače dao razumljivo i sporo kao da je na porodu, a samim time i povukao nas na odgovor – potpisnici žele da jezik oslobode iz teškog i neemancipatorskog nacionalističkog zagrljaja i da ljudima dopuste malo više slobode u jeziku nego što je sada imaju.

Sam Pupovac i drugi političari poput SDP-ovca Glavaševića rekli su da nisu potpisali deklaraciju jer nisu željeli predstavljati teret organizatoru deklaracije ili joj kao političari nisu htjeli dati političku težinu i sve ono što bi tim potpisom od strane političara ona postala, a to je zapravo politička težnja jer ako političar nešto potpiše, on se tim potpisom određuje u svom djelovanju.

Međutim nisu ništa postigli uskraćivanjem potpisa deklaraciji jer samim priznanjem da bi je potpisali samo da nisu na funkciji koju obnašaju, dovoljno ih određuje u vlastitim stajalištima. To vam ga dođe nešto slično kao da kažete da ste neonacist koji mrzi ‘crnce’ ali ako sretnete kojega na ulici, nećete mu ništa napraviti. Što ne znači da ne bi volio da mu netko drugi nešto napravi.

Što to tjera potpisnike deklaracije o zajedničkom jeziku da ga žele osloboditi od nacionalizama? Od kada je jezik nacionalistički projekt? I što uopće ima loše u tome da nacije koje imaju svoj jezik isti brane pa makar ih se zbog toga nazivalo nacionalistima? Ni biti nacionalist ne znači nužno lošu osobinu. Upravo suprotno. Samo se kod nas pojam nacionalist koristi za opisivanje zadrtih i zaostalih grupacija koje odmah žele zatiranje drugoga. Ne. Nacionalisti zapravo najprije brane i žele svoje. Na primjer, irski nacionalisti koji se bore za ujedinjenje svih pokrajina u jednu državu, a njihovu težnju je lako razumijeti samo ako vidite položaj i kartu Irske kao otoka, prema političkom su oprijedjeljenju većinom socijalisti, što također ne znači ništa loše niti da su komunisti. Mi se igramo pojmovima i svi ih koriste kako im odgovara.

Jezik nije nikada stvarao nacionalizme. Ali jesu postojali nacionalisti koji su branili svoj jezik i pravo na njegovo slobodno korištenje. Primjer je Ivan Kukuljević Sakcinski za kojega se smatra da je izgovorio prve riječi na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru. Nego što je bio, iz današnje perspektive, već nacionalist? Kao i Ljudevit Gaj i drugi nositelji narodnog preporoda zahvaljujući kojima je hrvatski jezik zaživio u službenoj upotrebi. Oni nisu stvarali nacionalizme preko jezika nego su ga s velikom dozom hrabrosti i s uvjerenjem da znaju tko su i što su, nacionalistički branili i velika im hvala na tome.

Svim jezicima kapa do poda ali težnji za nekakvom sintezom i zajedničkim projektom protiv tzv. nacionalizama nije mjesto ni danas ni ikada više. Ne bi ni Srbi ni Hrvati a ni ostali željeli da im se remeti jezik zbog nekakvih težnji grupacija sumnjivih motiva. Neka Rade Šerbedžija na trošak države govori kojim jezikom hoće i potpisuje što hoće. U umjetnosti kao takvoj je svakako svašta dopušteno. Primjer je i Oliver Frljić. Spomenuta dvojica i niz onih koji pate za nekadašnjim bratstvom i jedinstvom su kivni što je porazom bivše tvorevine zapravo poraz doživio i projekt nametanja jezika drugome pa nema više sintagmi kao srpsko-hrvatski i drugih izmišljotina s ciljem zatiranja nacionalizama i nacija.

Mnogi protivnici deklaracije su rekli da njenim potpisnicima i deklaraciji samoj ne treba davati medijsku pozornost. Čim su rekli da nečemu ne treba davati medijsku pozornost, uši javnosti su se otvorile i znatiželjno slušaju o čemu se govori i što to ne zaslužuje medijsku pozornost. Mnogi su ostali šuteći kada su zatraženi da daju komentar a to znači da su šutnjom o svemu dosljedni da im se ne daje pozornost. Ovdje se ne daje pozornost deklaraciji ni tome što u njoj piše niti tko ju je potpisao, tko nije a želio bi no ne može jer mu ne da funkcija koju obnaša. Ovdje se ukazuje na njihovu uzaludnu potrebu za buđenjem davno preminulog. A na to ih tjera jedino nostalgija. Da ne kažemo, jugonostalgija. Nažalost se zbog njih pripadnici naroda koji gaje svoj jezik podsjećaju na, kao što kaže naslov knjige poezije jedne širokobriješke mlade pjesnikinje (neka mi oprosti na korištenju njenog naziva u usporedbi s jugonostalgičarstvom), tragove minulog vremena.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *