Suđenje Ivi Sanaderu: Bivši hrvatski premijer “častio” Božu Ljubića sa 300.000 KM

Prema optužnici, novac za kupovinu luksuznog automobila HDZ-u, odnosno Sanaderu, poklonio je herecegovački tajkun Marijan Primorac Prndelj, koji je to javno i potvrdio

Na ponovljenom suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u aferi “FIMI MEDIA” jučer je svjedočio Božo Ljubić, nekadašnji predsjednik HDZ 1990, aktuelni zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH.

Podsjetimo, hrvatski USKOK tereti Sanadera da je preko marketinške tvrtke Fimi Medie izvlačio ogromne količine novca iz državnih i javnih preduzeća i da je taj novac završavao u Sanaderovim džepovima, ili, manji dio, za potrebe HDZ-a čiji je on bio predsjednik.

Ključni svjedok Tužiteljstva, Mladen Barišić, bivši tajnik HDZ-a preko kojeg je Sanader obavljao ove financijske transakcije, tvrdio je na sudu da je Božo Ljubić, u vrijeme dok je bio na čelu HDZ 1990 dobio iz Sanaderovih crnih fondova na ruke milion i dvjesto hiljada kuna (preko 300 hiljada KM). Ljubić je to jučer na sudu demantirao.

Na jučerašnjem suđenju svjedočio je i Anđelko Gavranović, prijatelj Mladena Barišića, koji je ispričao kako je iz Zagreba u Njemačku, nakon molbe Barišića, prenio 300 hiljada eura kojima je plaćen specijalni automobil “BMW” koji je kasnije koristio Ivo Sanader.

Prema optužnici, novac za kupovinu luksuznog automobila HDZ-u, odnosno Sanaderu, poklonio je herecegovački tajkun Marijan Primorac Prndelj, koji je to javno i potvrdio.

(Vijesti.ba / SlobodnaBosna)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *