Srpski policajci u Vlasenici pretukli i ponižavali bošnjačke povratnike

Policija RS-a u Vlasenici ima veoma opasan odnos prema bošnjačkim povratnicima.Oni se ponašaju u stilu četničkih hordi, stvaraju atmosferu linča prema Bošnjacima.
Jučer je policija u Vlasenici pretukla i teško maltretirala, odnosno ponižavala dvojicu braće, Mehmeda i Harsudina Kuljančića.
Naime, kako su braća Kuljančić izjavili za Saff, maltretiranje je počelo kada su se vraćali iz Kladnja.
“Ja i Mehmed bili smo sa društvom u Kladnju, otišli smo malo da se družimo jer sam ja stigao iz Francuske gdje živim sa ženom i sinom dvije i po godine. Došao sam da vidim kakva je situacija u Vlasenici da li mogu da se vratim da živim ovdje. Naš rahmetli babo je ubijen u ratu 1994.godine. Po povratku iz Kladnja zaustavljeni smo u Vlasenici. Upitao sam policajca Igora Lukića zašto nas je zaustavio, na šta je on odgovorio da smo prijavljeni za škripanje gumama. Ja sam izašao iz auta da vidim u čemu je problem. Jedan od policajaca zatražio mi je ličnu kartu uz guranje i zavrtanje ruke. Dao sam ličnu kartu i ljubazno zamolio da me ne gura i ne zavrće ruku. Nažalost, oni su počeli još žešće sa maltretiranjem. Ubrzo su pozvali specijalnu policiju, a kada su oni došli odmah su počeli da me udaraju.Ubacili su me u kombi i povezli u policijsku stanicu. Cijelim putem su me udarali u kombiju. Po dolasku u stanicu zatekao sam i brata Mehmeda. Odveli su me u drugu prostoriju gdje mi je prišao zamjenik komandira PS Vlasenica Radivojević Zoran, ošamario me je nekoliko puta, psujući mi majku. Otišao je u drugu prostoriju odakle sam čuo kako psuje mom bratu Mehmedu i kako ga udara.Nakon što su se zadovoljili udaranjem i psovkama, uručili su nam nalog za kaznu od po 500 KM”, govri nam Harsudin Kuljančić.
Zoran Radivojević je za zamjenika komandira PS Vlasenica došao iz Zvornika odakle je prmeješten zbog teških kriminalnih radnji. Glas Srpske je prošle godine pisao kako je Raivojević reketirao prevoznike u Zvorniku. Čak postoji video snimak kako on uzima novac od jednog prevoznika. Osim toga, Radivojević je u ratu bio jedan od najžešćih četnika. Očito je Radivojević prebačen u Vlasenicu kako bi se iživljavao nad bošnjačkim povratnicima.
Srpska policija u Vlasenici je shvatila da Harsudin Kuljančić ima namjeru da se vrati sa porodicom u Vlasenicu iz Francuske. Zato su ga i pretukli, žele da mu na vrijeme stave do znanja da za nejga nema mejsta u Vlasenici. Ovo je poruka svima ostalima koji razmišljaju na sličan način kao Harsudin Kuljančić. Pozivamo bošnjačke političare da se konačno uključe u zaštitu Bošnjaka u Vlasenici. U ovom gradu stanje Bošnjaka je veoma zabrinjavajuće.

(Saff.ba)

  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *