Srpski član Predsjedništva BiH će prekšiti naredbu komandantice NATO-a: „Dolazim u Banja Luku 9. januara sa 40 pripadnika Oružanih snaga BiH i vojnim orkestrom“

Četrdeset pripadnika Oružanih snaga BiH, ali i vojni orkestar Banja Luka bend, devetog januara biće na banjalučkom Trgu Krajine, potvrdio je za ATV predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić. Upravo toliko vojnika Ivanić zahtjeva da bude u Počasnoj jedinici na koju ima pravo i koja bi trebalo da ga prati u skladu sa njegovim protokolom.

Toliko vojnika Oružanih snaga tražio je i predsjednik Srpske na paradi povodom obilježavanja Dana Republike. Svi vojnici nosiće uniforme Oružanih snaga, Ivanić je potvrdio za ATV. Kako saznajemo, tražio je da imaju i naoružanje što će se najvjerovatnije i desiti, iako o tome danas nije želio da govori.

Kako kaže, ne želi ni da daje izjave i podsjeća da je obećao da će 9. januara u Banjaluku dovesti vojnike Oružanih snaga BiH.

Izjave danas na tu temu ne daje ni ministar Marina Pendeš.

“[Recite mi da li je odluka koja je već objavljena konačna?] Ja samo mogu zaželiti svim pravoslavcima sretan Božić, i ništa drugo”, kratka je bila Marina Pendeš, ministar odbrane BiH.

Rješenje Mladena Ivanića koje je otkrio za ATV nagovještava i saopštenje koje je stiglo iz Ministarstva odbrane. U njemu ne piše decidno ko će, a ko neće doći na Dan Republike.

“Ministarstvo odbrane BiH je u pogledu izvršenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zatražilo da Predsjedništvo donese konačnu odluku u kontekstu pisma NATO štaba, prema kojoj bi se angažovanje Oružanih snaga 9. januara smatralo kršenjem odredbi Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Predsjedništvo BiH ne treba da se izjašnjava o zahtjevu predsjedavajućeg, on na to jednostavno po Ustavu ima pravo. Već sutra u Banjaluku će stići jedan broj vojnika, onih koji čine vojni orkestar. Obilježavanje Dana RS počine sutra. U ponedjeljak je centralna manifestacija i parada.

(Saff.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *