Srbija neprijateljski nastrojena prema većini susjednih zemalja

Srbija je iskoristila obilježavanje neustavne proslave Dana Republike Srpske za otvoreno pokazivanje neprijateljskih namjera prema Bosni i Hercegovini. Tomislav Nikolić je to neprijateljstvo prema Bosni i Hercegovini slikovito dočarao kada je rekao da skrivene želje i namjere prema našoj zemlji treba prezentirati imitirajući zmiju koja se penje uz drvo. Nemanja Kusturica ima potpuno drukčiji pristup, on bi najrađe bacio atomsku bombu na sve one koji ne vole Republiku Srpsku.

Politička i medijska scena u Srbiji ovoih dana gori od poziva na pripajanje Republike Srpske majčici Srbiji. Velikosrpska politika je uvjerena da su Bošnjaci potpuno nemoćni i da je međunarodna zajednica spremna prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine. Naravno, ubjeđeni su da će im u tim planovima pomoći Vladimir Putin. Zato su pokrenuli ofanzivu na našu zemlju.

Srbija nije neprijateljski nastrojena samo prema Bosni i Hercegovini. Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nedavno je najavio kako će službeni Beograd biti protiv interesa susjednih zemalja u diplomatskom svijetu, jer navodno nisu podržale Srbiju u  važnim pitanjima.  Dačić je posebno zaprijetio Makedoniji. Crna Gora je posljednjih mjeseci pod direktnim udarom srbijanskih tajnih službi koje su zajedno sa Rusijom izvele teroristički pokušaj rušenja crnogorske vlasti.

Neprijateljstvo Srbije prema Hrvatskoj postaje problem za cijelu regiju. Zbog nihovog sukoba ugrožena je i Bosna i Heregovina. Srbija troši milione za naoružavanje, a sve to radi pod izgovorom da joj prijeti Srbija.

O Kosovu ne treba previše govoriti, Srbija je skoro u ratnom stanju kada je u pitanju odnos prema Kosovu. Beograd nema dobre odnose ni sa Bugarskom, a sa Rumunijom i Mađarskom imaju dosta neriješinih pitanja.

Rezultat je potpuno jasan, Srbija je neprijateljski nastrojena prema većini susjednih zemalja, ona je ozbiljna prijetnja za sigurnost regiona.

Izvor : Saff.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *