SAD UPOZORAVA SRBIJU: “Oštrije osudite nuklearne provokacije Sjeverne Koreje!”

“Kada budem mogao da nazovem Tillersona da mu se izjadam na probleme koje imamo i kada mi se on javi na telefon, kao što to uradi Lavrov, spreman sam da povučem sve što sam rekao.”

Sjedinjene Američke Države traže od Srbije da se priključe zajedničkom odgovoru međunarodne zajednice na nuklearne prijetnje koje posljednjih nedjelja stižu iz Sjeverne Koreje, pišu srbijanski mediji. Ovo je poruka koju je vlastima u Srbiji uputio  američki državni sekretar Rex Tllerson, a srpskim vlastima prenio Kyle Scott, ambasador SAD u Srbiji.

 

Kako piše “Politika”, Scott je rekao da “neutralnost Srbije znači da se ostane nesvrstan, ali ne i da su u jednoj zemlji vrijednosti beznačajne i da nema svoj stav o bitnim pitanjima”.

 

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je rekao da njegova zemlja podržava rezoluciju UN-a o Sjevernoj Koreji, ali i da se Srbija “principijelno zalaže za dijalog”.

 

“Ako smo partneri, valjda  treba da razgovaramo”, rekao je Dačić i uputio oštre kritike američkoj administraciji.

 

“Mi sada treba da kažemo Rusija-Krim-sankcije. Kada budem mogao da nazovem Tillersona da mu se izjadam na probleme koje imamo i kada mi se on javi na telefon, kao što to uradi Lavrov, spreman sam da povučem sve što sam rekao.”

/”Politika, “SB”/

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *