Reis Kavazović: Da smo 1992. bili ovako posvađani i da nas Allah nije počastio sa Alijom Izetbegovićem ne znam šta bi bilo sa nama

U prisustvu više od hiljadu vjernika danas je svečano otvorena novoizgrađena džamija u džematu Varošište kod Vranduka, Zenica. Džamiju su izgradili hadžije braća Ismet i Besim Begić u svom rodnom mjestu.

Svečanom otvorenju je prisustvovao reisu-l-Ulema Husein ef. Kavazović, a njegov domaćin bio je muftija zenički Dr. Ejub ef. Dautović.

U svom obraćanju reisu-l-ulema je iskazao zadovoljstvo sto se nalazi u kraju koji je bio odsudan za odbranu domovine Bosne i Hercegovine.

“Jako sam sretan da sam danas ovdje mogao stisnuti ruku braći Begić što su učinili ono što su naumili. Veliki je to trud i odluka. Poslanik je kazao da se djela cijene prema namjeri i vi ovdje koji ste došli danas iskazujete da je vaš nijet da im učinimo dovu da im Allah primi ovaj njihov hajrat,” kazao je u svom obraćanju reisu-l-ulema.

Prvo što je kazao Allahov poslanik kada je došao među ljude bilo je:  – Širite mir među ljudima! Naši muslimani i naša zajednica i belaji na sve strane: ima zabrinutosti među nama. Niko nas neće ugroziti s polja, niko nikad Bošnjake s polja nije ugrozio. Znate li ko je Bošnjake ugrožavao: naši velikaši naša nesloga. Da smo ovako bili posvađani 1992. i da nas Allah nije počastio Alijim Izetbegovićem ne znam šta bi sa nama bilo. Pozivam odgovorne Bošnjake da sjednu i razgovaraju o važnim stvarima. U ovoj Bosni ili će biti pravde ili će biti tuga golema,” poručio je reisu-l-ulema u Varošištu kod Zenice.

01

Prije otvorenja džamije u Varošištu reisu-l-ulema se u Uredu muftije zeničkog sastao sa predstavnicima zeničkog političkog i privrednog  života gdje je ukazao na nužnost i obavezu dijaloga među svim političkim predstavnicima Bošnjaka.

(Bportal.ba/Preporod)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *