Putin nakon sastanka sa Erdoganom: Naše vojske sarađuju efikasno i blisko

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ugostio je danas svog turskog kolegu, Recep Tayyip Erdogana, i sa njim razgovarao o Siriji, gdje je u toku zajednička vojna akcija dvije države.

Rusija i Turska su u decembru prošle godine izvojevale obustavu vatre zahvaljujući kojem je smanjen obim sukoba između snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i opozicije.

“Veoma mi je drago da kažem, a malo ko će očekivati, da naše vojske sarađuju efikasno i blisko”, izjavio je ruski predsjednik.

Bliska vojna saradnja nastavila se uprkos tome što je došlo do pogibije tri turska vojnika prilikom ruskog vazdušnog napada.

Ranije ove nedjelje, glavni vojni zvaničnici iz Rusije, SAD i Turske sastali su se u turskom gradu Antaliji u pokušaju da se nađu dodatna rješenja kako bi se izbjegli incidenti i osiguralo povjerenje između sirijskih snaga koje podržava Turska, kurdskih snaga koje podržava SAD i snaga sirijske vlade koju podržava Rusija na putu do Rake , de fakto prestonice Islamske države.

Ovako bliska saradnja Turske i Rusije označava preokret u odnosima, jer te dve države podržavaju različite strane u građanskom ratu u Siriji, prenosi AP.

Do najveće tenzije došlo je u novembru 2015. godine kada je ruski avion oboren na granici Turske i Sirije.

Moskva je prekinula ponudu turističkih programa za Tursku, kao i izvoz poljoprivrednih dobara, što je umnogome naškodilo turskoj ekonomiji.

Nakon Erdoganovog izvinjenja, došlo je do poboljšanja odnosa, a Putin je pružio podršku turskom predsjedniku nakon neuspjelog državnog udara u Turskoj jula 2016. godine.

Putin je rekao da mu je drago što se odnosi brzo popravljaju.
(Vijesti.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *