PUKLA BRUKA U HRVATSKOJ – KOLINDA PONIŽENA U RUSIJI! HRVATI OTKRILI KAKO JE PROŠAO SASTANAK KOLINDE I PUTINA!

Glavna tema hrvatskih medija trenutno je poseta Kolinde Grabar Kitarović Rusiji i razgovori sa Putinom. Hrvatski mediji su otkrili najzanimljivije detalje tog sastanka, pa su tako otkrili da je Kolinda čekala Putina 45 minuta, što je kako hrvatski mediji smatraju „postavljanje Hrvatske na mesto“. Hrvati su najviše zamerili predsednici Hrvatske to što je zapravo Putinu rekla: „I mi bi kao Srbija!“.

Odmah na početku želim vam uputiti poziv da posetite Hrvatsku, jer do sada niti jedan ruski predsednik nije bio u službenoj poseti – rekla je na početku posete u Sočiju predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svom kolegi Vladimiru Putinu.

Ispred crnomorske državne rezidencije Bočarov ruski predsednik vrlo srdačno dočekao je Kolindu Grabar-Kitarović i poželeo joj uspešne razgovore koje će voditi u Moskvi i Sankt Petersburgu, gde je u četvrtak predviđen susret s premijerom Dmitrijem Medvedevim.

Kako je ruski predsednik poznat po tome da često menja najavljenu satnicu za sastanke, i ovaj susret je kasnio oko 45 minuta. Neposredno pred susret s Putinom hrvatska predsednica u hotelu Hajat razgovarala je s šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, a susret službeno nije bio unapred najavljen

– Ovom posetom otvorićemo novu fazu naših odnosa. Imamo nekoliko otvorenih pitanja i možemo ih rešiti kroz otvorene razgovore, kako bismo ostvarili pretpostavke za unapređenje odnosa između Hrvatske i Ruske Federacije – rekla je hrvatska predsednica, uporedivši Soči sa Opatijom, javlja „Jutarnji list“.

– Jako mi je drago sastati se s vama u Rusiji, drago mi je na prilici da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima. Dobrodošli – rekao je Putin hrvatskoj predsednici na početku sastanka u rezidenciji Bočarov ručej.

Trgovinske i ekonomske veze između Rusije i Hrvatske pokazuju pozitivnu dinamiku, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

On je na sastanku sa Grabar-Kitarović u Sočiju rekao da su dve strane svedoci značajnog napretka trgovine između dve zemlje i da postoje obećavajuća polja saradnje.

Prema podacima iz Kremlja, trgovinski promet između Moskve i Zagreba je, nakon pada tokom 2016. godine, porastao za 69,9 odsto u prvih sedam mjeseci ove godine, na ukupno 667,5 miliona američkih dolara, prenosi TASS.

Hrvatska može da pomogne u normalizovanju saradnje Rusije sa EU i NATO, izjavila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović uoči zvanične posete Moskvi na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina.

– Verujem da Hrvatska može da postane jedan od mostova saradnje Rusije i EU i NATO, organizacija čiji smo članovi i u čije vrednosti duboko verujemo. Međutim, bez dijaloga s Rusijom nemoguće je rešiti mnoga pitanja na globalnoj sceni, zato sam uvek za dijalog kada postoje bilo koje nesuglasice – rekla je hrvatska predsednica, što je upravo agenda za koju se zalaže i Srbija.

 

Ona je ocenila da je obnavljanje dijaloga Rusije i Zapada krajnje neophodno.

– Mislim da je taj dijalog ključan. Rusija i NATO su ključni faktori evropske bezbednosti i stabilnosti. Dijalog treba da postoji, treba da bude otvoren i treba da postoji poverenje – navela je Grabar-Kitarović.

U prostoriji u kojoj su predsednici razgovarali u četiri oka bile su postavljene ruska i hrvatska zastava, te zastava Evropske unije.

Izvor: thetopvesti.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *