Propala akcija dijela SDA: Borci spriječili smjenu Muharema Fiše

Dio zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i dio tri općinska rukovodstva SDA KS, nisu uspjeli u svom naumu da smijene Muharema Fišu (BPS) sa mjesta ministra za boračka pitanja Vlade KS. Nakon što su sva boračka udruženja Armije RBiH, pa čak i HVO Sarajevo, dali podršku Fiši, SDA se nije usudila podnijeti zvaničan prijedlog za smjenu aktuelnog ministra za boračka pitanja.

Fišo je, prema reakcijama boračkih udruženja u Kantonu Sarajevo, najomiljeniji ministar za boračka pitanja koji je Kanton Sarajevo ikada imao. Njegovo vođenje boračkog resora dobilo je sve moguće pohvale i jedina “mana” mu je, očito, bila što pripada BPS-u, a ne SDA-u, zbog čega se dio SDA odvažio dapo treći put za vrijeme njegovog mandata probaju organizovati njegovu smjenu ili diskreditaciju.

Nakon što su borci Kantona Sarajevo odlučno ustali u odbranu ministra Fiše, te nakon što su najavljeni masovni protesti pred sjedištem SDA Kantona Sarajevo i Vladom KS, dio SDA-ovaca je odustao od pokušaja smjene BPS-ovog kadra Fiše.

Također, nakon početnih konsultacija koje je dio SDA obavio, ubrzo su shvatili da u Skupštini KS, ali i u široj političkoj javnosti, nemaju nikakvu podršku za ovakav čin te su ostali usamljeni po treći put u svojim željama da smijene Fišu. Očekivati je da će dio SDA nastaviti sa napadima na ministra Fišu, drugim metodama, što je do sada već viđano u praksi putem institucija u kojima sjede kadrovi radikalnog dijela SDA.

 

Izvor:
BNN.BA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *