Prikrivanje dokaza: U Mijanmaru buldožerima brišu s lica zemlje nekadašnja naselja Rohingya

Mijanmarska vlada koristi buldožere kako bi doslovno zbrisala s lica zemlje spaljena sela u velikoj operaciji za koju grupe za ljudska prava tvrde da ima za cilj uništiti ključne dokaze o masovnim zvjerstvima učinjenim protiv manjinske mijanmarske muslimanske grupe Rohingye.

Satelitski snimci mijanmarske države Rakhine, koje za Associated Press u petak objavio DigitalGlobe sa sjedištem u Coloradu, pokazuju da su vlasti u posljednjim sedmicama potpuno sravnile sa zemljom desetke praznih sela i zaseoka – daleko više nego što je ranije javljeno. Sela su bila zapaljena u jeku nasilja u augustu prošle godine, kada je počela brutalna operacija “čišćenja” snaga sigurnosti tokom koje je stotine hiljada Rohingya potražilo utočište u Bangladešu.

Jedna raseljena Rohingya žena, čije je selo bilo među onima koja su poravnata, izjavila je da je nedavno obišla svoj bivši dom u Myin Hlutu i da je bilo šokirana onim što je vidjela. Većina kuća bila je zapaljena u prošloj godini, ali je sada “sve nestalo, čak ni stabla nisu ostala”, kazala je žena, po imenu Zubairia, za AP putem telefona.

Zračni snimci sravnjenih sela u sjevernoj državi Rakhine prvi put su objavljeni u javnosti 9. februara, kada je ambasador EU u Mijnmaru, Kristian Schmidt, postavio fotografije napravljene iz aviona onoga što je opisao kao “golemu površinu poravnatu buldožerima”, južno od grada Maungdaw.

(Bportal.ba/Fena)

 

Loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *