Preživjele žrtve genocida: Poruku o 9. januaru poslat ćemo sutra iz Potočara!

Udruženja preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice smatra da je 9. januar dan kada je počeo genocid u Bosni i Hercegovini. Ujedno poručuju da “oni koji proslavljaju 9. januar time slave ubijanje naše djece i naših najmilijih, slave genocid”.

– Svi strateški planovi i odluke su na taj dan donesene i potpisane, a sve s jednim ciljem uništenja Bosne i Hercegovine, i ubijanja jednog naroda. Ove odluke su aktuelne i dan danas – navodi se u saopćenju za javnost Udruženja preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice.

– Za nas preživjele žrtve genocida 9. januar nikad ne može biti prihvaćen kao praznik i Dan entiteta. Mi ne možemo prihvatiti ni Republiku Srpsku. Entitet Republika Srpska je stvoren na ubijanju, klanju i krvi naše djece, i zbog toga mi ne možemo prihvatiti nikakvo slavlje. Dok oni slave ubijanje mi još uvijek tragamo za kostima naših najmilijih, iako oni koji slave znaju gdje su tijela naše djece. Međutim, još uvijek čuvaju i nagrađuju zločince i kriju gdje su grobnice. Oni koji slave entitet koji je stvoren na krvi i genocidu, a rade u državnim institucijama trebali bi da podnesu ostavke na svoje funkcije. Ustavni sud BiH je bio jasan po pitanju 9. januara, i svi koji ne poštuju Ustavni sud i državu u kojoj žive trebaju da odgovaraju pred zakonom. Mi zahtjevamo od političara Bosne i Hercegovine da rade u interesu stvaranja države bez entiteta i za dobrobit svih građana ove zemlje.

Poštujući sud Bosne i Hercegovine, članovi udruženja preživjelih žrtava genocida se neće sutra okupljati na javnim mjestima, nego će održati sastanak u prostorijama Memorijalnog centra Potočari sa početkom u 12 sati odakle će poslati poruku javnosti i izraziti svoje ogorčenje zbog politike onih koji slave 9. januar koji je za nas praznik proslave ubijanja. Preživjele žrtve ganocida će nakon sastanka obići Memorijalni centar Potočari i proučiti Fatihu žrtvama genocida, stoji u saopćenju Udruženja preživjelih žrtava genocida Srebrenica.

(Bportal.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *