POP U SRBIJI SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO BRATOVOG SINA: Nakon optužbi napredovao u crkvenoj službi i nastavio predavati djeci

TRSTENIK – Pod optužbom da je vršio nedozvoljene polne radnje nad dvoipogodišnjim djetetom, srbijansko javno tužiteljstvo u Trsteniku podiglo je optužnicu protiv sveštenika kruševačke eparhije D. S.

Đakon, koji je u to vrijeme bio i nastavnik vjeronauke u trsteničkoj osnovnoj školi, optužen je da je zlostavljao sina svog starijeg brata.

Prema navodima optužnice, grubo seksualno zlostavljanje počelo je polovinom travnja 2014. godine i trajalo je osam mjeseci, skoro svake nedjelje koju je mali V. S. provodio u Parohijskom domu, gdje je optuženi stanovao.

“Bratanca je viđao pošto bi ga otac dovodio u posjetu i ostavljao na ručku. Jezive stvari koje je mališan tamo doživljavao otkrivene su postepeno, nakon što je dječak sve češće pričao majci o čudnim stvarima koje mu stric zapravo radi”, naveo je VOICE.

Dječak je majci govorio kako ga “čiča presvlači”, ali i da su se zajedno tuširali, gdje je sveštenik zatražio od dječaka da mu sapunja određeni dio tijela, kao i da ga je dodirivao po guzi. Isto to dječak je prepričao i psiholozima i psihijatrima koji su ga vještačili.

Dječakova majka je prije dvije godine pokrenula parnični postupak protiv sveštenika, rođenog brata njenog bivšeg muža, a suđenje je završeno prošle sedmice, kada je D. S. osuđen zbog nasilja u porodici.

Procjenjujući da je sveštenik svojim ponašanjem tokom 2014. “ugrozio tjelesni integritet, duševno zdravlje i spokojstvo”, tuženom je izrečena mjera zabrane prilaska bratancu bliže od 50 metara.

Usprkos teškim optužbama i istrazi koja se vodila protiv njega, D. S. je nakon toga napredovao u crkvenoj hijerarhiji, pa ga je Srpska pravoslavna crkva imenovala za sveštenika i na staranje mu dala jedan manastir u blizini Trstenika. Optuženi sveštenik je nastavio i s pedagoškim radom u školi, gdje predaje vjeronauku.

Srpska pravoslavna crkva nije željela da odgovori na pitanja novinara VOICE-a.

Dječakova majka je za VOICE kazala da se susretala sa brojnim neprijatnostima u lokalnoj sredini zbog privatne prijave koju je bila pokrenula protiv sveštenika.

“Mnogi su mi odmah govorili da se ‘ne kačim sa crkvom, jer crkva uvijek pobeđuje’, dok su sve sveštene osobe u gradu prestala da mi se javljaju na ulici”, kazala je M. S. i dodala da se ona ne bori protiv crkve, već protiv čovjeka koji joj je zlostavljao dijete.

Dodala je da je najveći šok doživjela u Centru za socijalni rad, gdje joj je sugerirani da “razmisli” u što se upušta.

“Jedna od socijalnih radnica mi je rekla da bih trebalo da mislim o sveštenikovom djetetu i kako će njemu biti ukoliko mu tata završi u zatvoru”, navela je M. S..

 Autor: Slobodna bosna
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *