Pokušaj rušenja OS BiH: Obavještajac major Milisavić koordinirao sve aktivnosti sa MUP-om RS-a

Brojni su dokazi da prostrojavanje pripadnika Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH u Banja Luci 9. januara, tokom obilježavanja neustavnog praznika Dana RS nije bilo samo “politički hir” predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, piše Patria.

Sve je bilo dobro osmišljeno, dirigirano, a na terenu su obavještajci bili zaduženi da sve prođe kako treba.

Prije nego je Ivanić uputio zahtjev prema Ministarstvu odbrane BiH za angažovanjem Počasne jedinice, kod njega u kabinet su došli zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general Mirko Tepšić i komandant Operativne komande OS BiH general Dragan Vuković.

Ivaniću su prenijeli detalje plana, koji je uključivao i slanje zahtjeva za angažovanje pripadnika OS BiH i 8. i 9. januara.

I nije u Banja Luci 8. i 9. januara bila samo “počasna jedinica” na koju ima pravo svaki od tri člana Predsjedništva BiH u osam određenih situacija.

Svoj posao odlično su “odrađivali” i nižerangirani oficiri iz reda srpskog naroda. Na jednoj od slika, a ima ga i na video snimcima, je i major OS BiH Aleksandar Milisavić.

Major Milisavić bio je jedan od ključnih oficira, organizatora ceremonije, koju jedan broj vojnika i oficira iz reda srpskog naroda naziva sramnom i za OS i za državu BiH, ali se boje u javnosti iznijeti ovakav stav.

Milisavić je prema nezvaničnim informacijama do kojih je došla Patria i oficir srbijanskog KOS-a. Osim što se nije odvajao od pripadnika Trećeg puka koje je Ivanić postrojio 8. i 9. januara, Milisavić je bio prisutan i u dvorani Borik gdje je održana svečanost.

Njegova zadaća je bila da koordinira sve sigurnosne procedure sa MUP-om Republike Srpske.

Na slici objavljenoj u pojedinim medijima, koja je nastala 9. januara, vidi se general Radovan Ilić, komandant 6. pješadijska brigade u čijem je sastavu Treći puk, te major Aleksandar Milisavić, oficir za kontraobavještajne poslove u 6. pješadijskoj brigadi.

(Bportal.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *