Podignuta optužnica protiv novinara ZDF

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da će tužeti Jana Bohmermana, novinara Njemačke televizije ZDF koji je pročitao pjesmu u kojoj se rugao turskom predsjedniku.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da će tužeti Jana Bohmermana, novinara Njemačke televizije ZDF koji je pročitao pjesmu u kojoj se rugao turskom predsjedniku.

U izjavi koja je data iz tužiteljstva Mainca se ističe da je turski predsjednik na osnovu člana 185.uputio tužbu protiv Jana Bohmermana.

Republika Turska je službeno od vlasti Njemačke zatražila provođenje istrage protiv Jana Bohmermanna koji je krajem prošle sedmice u programu njemačke televizije ZDF recitirao pogrdne i uvredljive tekstove o turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Službenici turske ambasade u Berlinu su u petak uručili diplomatsku notu njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova u kojoj se od njemačkih vlasti traži da se protiv Bohmermanna provede istraga u skladu sa Krivičnim zakonom Njemačke.

Istragu o uvredama na račun predsjednika i visokih zvaničnika druge države je moguće provesti u skladu sa njemačkim zakonodavstvom, ali odluku o podizanju optužnice donose njemačke vlasti.

Portparol njemačke vlade Steffen Seibert je potvrdio da je turska ambasada dostavila diplomatsku notu sa zahtjevom za procesuiranje urednika satiričnog programa „Neo Magazin Royal“ na televiziji ZDF.

„Vlada Njemačke će analizirati pravne aspekte sadržaja note i o tome će biti donesena odluka u narednih nekoliko dana. Sada ne mogu govoriti o mogućim ishodima ovog slučaja, a o tome ću vas obavijestiti nakon donošenja odluke“, kazao je Seibert na današnjoj konferenciji za novinare.

Podsjetivši da je i njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da se taj program može ljudima svidjeti ili ne, ali da je to bila „svjesno vrijeđanje“, Seibert je kazao da nisu dobronamjerni komentari koji povezuju tu njenu izjavu sa naporima koje njemačka vlada ulaže u rješavanje izbjegličke krize.

„Rješenje izbjegličke krize je u interesu i Njemačke, i Evropske unije i Turske. O temeljnim vrijednostima se ne raspravlja, bez obzira koliko su važni napori za rješenje te krize. Želim da ovom prilikom jasno prenesem stav kancelarke Merkel“, kazao je Seibert.

Na upit novinara da li je nedavni telefonski razgovor između kancelarke Merkel i njenog turskog kolege Ahmeta Davutoglua i organiziran povodom spornog sadržaja programa ZDF-a, Seibert je kazao da je taj razgovor ranije planiran o pitanju izbjegličke krize, a da su se sagovornici usput dotakli i pitanja satiričnog programa i uvreda na račun turskog predsjednika.

(trt.net.tr)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *