POČEO JE KRAJ REPUBLIKE SRPSKE: Valentin Inzko podnio izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o referendumu…

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko danas je podnio 50. izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o stanju i radu Vijeća za provedbu mira u BiH.

“Argumenti iz izbornog procesa su pokazali o političkim promjenama u BiH, naročito odlukom NSRS-a iz jula da održi referendum bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH da se ne održava refrendum što je u suprotnosti i s drugom odlukom da se odgađa referendum dok Ustavni sud BiH ne da odluku”, rekao je Inzko.

On je naglasio da da su odluke Ustavnog suda biH obavezujuće i da je obaveza svih da ih poštuju.

“Zato smatram da referendum predstavlja veliko kršenje Dejtonskog sporazma i rušenja vladavine prava u BiH. Politički utjecaj Hrvatske i Srbije u vezi sa referendumom treba pohvaliti. Premijer Srbije Aleksandar Vučić dva puta javno nije dao podršku referendumu, a Andrej Plenković iz Hrvatske je izrazio neslaganje s održavanjem referenduma. To je korak RS-a da koji govori da smatraju kako ne moraju poštovati odluke Ustavnog suda odluke s kojim se ne slažu”, poručio je Inzko.

On je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, naredio da se ne poštuju obavezujuće odluke Ustavnog suda i u vezi sa vlasništvom nad vojnom imovnom, te da je odbio dati izjavu Tužilaštvu BiH u vezi referenduma.

“Osim tog velikog problema po suverentitet zemlje, referendum treba vidjeti u kontekstu ponašanja političkih partija u RS-u i da negiraju juriskdikaciju državnih institucija i da lagano zagovaranju disoluciju iz BiH. Izjave predsjednika RS-a i čelnika njegove stranke ukazuju na buduće korake secesije od Bosne i Hercegovine i da će se vjerovatno organizovati referendumi o članstvu BiH u EU, NATO.. Ako bi se tako nešto dalje tolerisalo, to ne bi bilo dobro”, smatra Inzko.

Inzko je istakao i glorifikovanje ratnih zločinaca od strane NSRS i predsjednika NSRS, Nedeljka Čubrilovića.

“Vidimo još jedan zastoj u RS. Time je uvrijedio žrtve i preživjele genocida i zločina. Glorificiranje zločinaca koji su osuđeni pred Međunarodnim sudom je neviđeno. To su barbari i ne pripadaju civiliziranom društvu”, zaključio je Inzko koji je prezentovao izvještaj u periodu od 11. aprila do 21. oktobra ove godine.

Inzko je govorio i o proteklim lokalnim izborima, ali i o dva trenda koja se paralelno odvijaju u BiH
“Prvi je pozitivan korak vlade u BiH u pravcu reformi s ciljem integracije u EU. To od sveg srca podržavam. BiH je poduzela odlučne korake da postigne status kandidata u EU. To je istorijski čin i radi se jednom u životu. Pozitivan trend se ne može zanemarati”, rekao je Visoki predstavnik u BiH i nastavio:

“Drugi trend je tendencija nekih političkih aktera da se vrati na destruktivni plan djelovanja iz prošlosti, da ne poštuju Dejtonski sporazum ni Ustav BiH. S ovim referendumom mi kao Međunarodna zajednica se moramo pitati koliko možemo trpiti ovu dinamiku dok se nešto drugo ne desi ili možemo prihvatiti da neki lideri koji rade na integracije EU i unutrašnjoj dezintegraciji zemlje. Odgovor za nas kao MZ je da pošaljemo snažnu poruku tim liderima i organima vlasti koji ne poštuju vladavinu para i ne žele zacijeliti ratne rane i žele se boriti proiv euroatlantskih integracija i vode sebe ka izolaciji.”


Izvor : Direktno24.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *