Penzioneri imenovani za ambasadore BiH

U revizorskom izvještaju o radu Ministarstva vanjskih poslova, između ostalog, se navodi da su u ovom ministarstvu uposlene “određene osobe” koje imaju više od 40 godina radnog staža te da nema obrazloženja zašto nisu penzionisane.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH su nam pojasnili da nemaju takvih zaposlenih državnih službenika i zaposlenika, ali zato imaju ambasadore koje imenuje Predsjedništvo BiH.

od stare dane na daleki put

Jedan od takvih je Radomir Bogdanović, ambasador BiH u Republici Bugarskoj. Dužnost je preuzeo 7. decembra 2015. godine, a imenovan je na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.perr

Bogdanović (na slici drugi slijeva) bio je službenik u službi za opće i kadrovske poslove MVP-a BiH, a jedno vrijeme je radio i kao otpravnik poslova u Ambasadi BiH u Beogradu. Jedan je od rijetkih ambasadora čiju biografiju nećete naći na internetskoj stranici MVP-a BiH, ali se od ranije zna da je 1999. uzeo i državljanstvo Srbije gdje je službovao na račun BiH.

Branko Dokić (1948), ambasador BiH u Republici Grčkoj, treći je naš diplomat koji ima više od 40 godina radnog staža.

p5p

Bivšeg ministra komunikacija i saobraćaja i u Vijeću ministara BiH i u Vladi RS-a, osuđenog zajedno s Markom Pavićem zbog počinjenog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi, imenovao je njegov (bivši) kolega iz PDP-a, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Na prijedlog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ambasadora BiH u Libiji imenovan je Ibrahim Efendić (1948) koji nerezidentno pokriva i Tunis. Efendić je profesor arapske književnosti koju je studirao prije četrdesetak godina u Maroku. U bivšoj državi radio je razne poslove, uglavnom kao prevodilac za nekadašnji Industrijski kombinat Krivaja iz Zavidovića.

p5p5

Osamdesetih godina je prešao u nekadašnji Savezni sekretarijat za vanjske poslove SFRJ-a. Bivšu državu je predstavljao kao otpravnik poslova i sekretar ambasada SFRJ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iraku.

Bosnu i Hercegovinu je od nezavisnosti 1992. predstavljao kao otpravnik poslova u Ambasadi u Južnoafričkoj Republici i Jordanu te kao ambasador u Iranu. U MVP-u BiH je je jedno vrijeme bio i ministar savjetnik, pomoćnik ministra i šef jednog od odsjeka.

Haris Lukovac (1956), ambasador BiH u Hašemitskoj Kraljevini Jordan, još je jedan bh. diplomat koji ima više od 40 godina staža. Prije rata je radio za Službu državne bezbjednosti (kolokvijalno Udbu). U ratu je bio šef tima za osiguranje Predsjednika Predsjedništva BiH i Komandant jedinice za osiguranje članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Iz MUP-a RBiH prelazi u MVP BiH. Bio je zamjenik pomoćnika ministra, a potom odlazi u ambasade u Belgiji, Luksemburgu, pri EU i NATO-u, Holandiji, Međunarodnoj organizaciji za zabranu hemijskog naoružanja, a potom na razne funkcije unutar MVP-a BiH.

g6

Ambasador u Jordanu, koji nerezidencijalno pokriva i Irak, Siriju, Libanon i Palestinske teritorije, je od 2012. godine. Ovaj mandat mu je počeo krajem augusta 2015. godine.

BiH oko godinu dana nije imala ambasadora u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, nakon što je iz te zemlje povučen Haris Hrle, koji je u međuvremenu imenovan za ambasadora BiH u SAD-u. Prošlo ljeto je na tu poziciju imenovan Senahid Bistrić, na prijedlog Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

g7

Bistrić je na poziciji ambasadora naše zemlje u Saudijskoj Arabiji bio i ranije i to čak 12 godina. Posljednju diplomatsku misiju okončao je u Kuvajtu, a 2015. godine je i otišao u penziju da bi se iz penzije vratio u diplomatiju.

Nedoumice u komunikaciji

Iz MVP-a BiH su nam kazali da će svi oni biti penzionisani nakon isteka mandata uz napomenu da u ovom ministarstvu nema zaposlenih državnih službenika i zaposlenika koji imaju navršenih 40 godina penzijskog, odnosno staža osiguranja.

Napominju i da je moguće da se radi o penzionom stažu koji je naveden u radnoj knjižici zaposlenog, ali isti nije utvrđen kao staž osiguranja koji je uplaćen i evidentiran od strane nadležnog Fonda PIO.

– Nedoumicu kod revizora je mogla stvoriti i činjenica da određeni zaposlenici, koji nemaju 40 godina staža osiguranja imaju dodatak od 20 posto po osnovu minulog rada. Napominjemo da je Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH propisano da zaposleni u institucijama BiH imaju dodatak na plaću po osnovu radnog staža i to kao dodatak na platu u iznosu od 0,50 posto za svaku započetu godinu staža, a najviše do 20 posto od osnovne plaće.

U vezi sa tim, svaki zaposleni, koji ima 39 godina staža, ima i dodatak od 20 posto po osnovu minulog rada – naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH i dodali da će nastojati da razjasni ove nedoumice u komunikaciji s Uredom za reviziju koja će uslijediti uskoro.

Izvor : NajPortal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *