Padaju optužbe protiv Orića: Srpski vojnici razotkrili laži svjedoka O1

Na Sudu BiH održan je nastavak glavnog pretresa u slučaju Naser Orić i Sabahudin Muhić a danas su svjedočila dva svjedoka Tužilaštva BiH Branislav Stanojević i Radivoje Ostojić, piše bh. novinska agencija Patria.

Prvi svjedok Branislav Stanojević na samom početku na pitanje tužioca Miroslava Janjića do kada je bio u Srebrenici kazao je da je bio do početka rata te je početkom 1991. godine prebjegao u Bratunac. Na konstataciju sudije da nije tada rat počeo, svjedok je kazao da je dosta toga „poboravio“ te nije mogao biti precizan kada je riječ o vremenskom slijedu događaja dana 12. 07. 1992. godine.

On je kazao da je bio pripadnik Vojske RS te je bio raspoređen u selu Zalazje. Tokom svjedočnja Stanojević je na pitanje tužioca šta je vidio dok je pretrčavao od kuće do tamića kojim je pobjegao oko 16 sati, kazao da je vidio sudiju Slobodana Ilića kojeg je dobro poznavao jer je bio njegov komšija.

– Posljednji put sam ga vidio kad je išao preko njive zajedno sa Ivanom Cvjetkovićem prema Ažličkom potoku – kazao je svjedok te je u unakrsnom ispitavanju odgovarajući na pitanje advokatice Lejle Čović potvrdio da je Slobodan Ilić krupan i visok čovjek bez brade i brkova.

Podsjećamo, u ranijem svjedočenju kompromitovanog zaštićenog svjedoka O1 on je tvrdio da je sudija Ilić bio zarobljen te da je imao „jake brkove i jaku bradu“.

Iz svjedočenja Stanojevića se može zaključiti da je on oko 16 sati napustio Zalazje tamićem iako je u ranijem iskazu datom u julu 2015. godine kazao da su borbe trajale do 18 sati.

Nankon što ga je braniteljica Čović podsjetila na ovaj iskaz, svjedok je kazao da “to nije tačno”. Sudija Šaban Maksumić pitao je svjedoka zašto je navedeno 18 sati, svjedok je kazao da ne zna.

Svjedok Stanojević naveo je i da se tamić nalazio sve vrijeme pored druge kuće od groblja za koju je svjedok O1 tvrdio da je u toj kući Naser Orić imao komandno mjesto. Potpuno je jasno da je Stanojević pobio sve tvrdnje O1 jer je nemoguće da su se obje vojske i Armije RBiH i Vojske RS nalazile na istom mjestu. Svjedok je potvrdio da su se vodile žestoke borbe i da muslimanska vojska nije mogla prići bliže od 50 metara.

Drugi svjedok Radivoje Ostojić kazao je da je čuo postrojavanje muslimanske vojske koja je bila u maskirnoj uniformi i komandanta u maskirnoj uniformi sa bijelim megafonom. Za komandanta je kazao da je bio nizak i krupan čovjek te pošto lično ne poznaje Nasera Orića nije mogao tvrditi da je to on. Inače, Ostojić se u tom momentu nalazio u potkrovlju kuće i bio je ranjen. Na momente je kako je rekao gubio i svijest.

Na izričito pitanje sudije Maksumića da li je čuo ili vidio postrojavanje vojnika, Ostojić je kazao:

– Ne znam da li sam čuo ili vidio, rekoa je svjedok, nakon čega je nastupio potpuni muk u sudnici, a šokirane su bile i sudije, a pogotovo tužilac Miroslav Janjić pokazivao je nervozu svjestan da gubi ovaj predmet.

Inače, podsjećanja radi, Armija RBiH u to vrijeme nije imala maskirne uniforme te su brojni svjedoci tvrdili da su pripadnici Armije RBiH bili obučeni različito i u civilnoj odjeći.

Tvrdnje ovog svjedoka su netačne jer se i sami svjedoci nisu mogli usaglasiti oko događaja tog dana. Inače, ovaj svjedok je u više navrata davao iskaze i izjave na okolnosti vezane za događaje 12. 07.1992. godine.

Na pitanje Čović da li je tog dana vidio nekoga od mrtvih saboraca svjedok Ostojić je detaljno opisao da je na pločniku pored kuće vidio mrtvog Miju Rakića koji je bio u plavoj policijskoj uniformi staroj jugoslavenskoj.

Kada ga je advokatica Čović pitala da li mu je bolje sjećanje bilo 1993. godine nego sada skoro 25 godina poslije, svjedok Ostojić odgovorio je potvrdno. Inače, svjedočenje Ostojića bilo je puno konfuzija i nelogičnosti.

Ovaj svjedok je naveo i da je kuću u kojoj su se krili zahvatila vatra, ali da su se uspjeli nekim kablovima spustiti i da niko nije povrijeđen.

Podsjećamo, tokom svjedočenja Vidoja Ilića on je tvrdio da je vatra opekla nekoliko osoba, dok je svjedok Milan Jeremić isto potvrdio da vatra nikoga nije opekla.

Isto tako, neki od svjedoka Tužilaštva BiH su na prethodnom suđenju tvrdili kao što je Vidoje Ilić da je čuo kako muslimanska vojska zarobljava Miju Rakića pa se postavlja pitanje kako je mrtav čovjek mogao se predati muslimanskoj vojsci.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maj kada će Tužilaštvo BiH izvesti dva svjedoka.

(bosnjaci.agency)

  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *