Ova tragedija je sramota čitavog svijeta, naročito Arapa: U Halepu se događa nova Srebrenica

Posljednji dijelovi Halepa pod kontrolom opozicije su pred padom. Assadove snage nadiru, a ruski avioni i dalje bombarduju pobunjeničku enklavu u kojoj se pored boraca nalazi i još oko 80.000 civila.

Oni na Facebooku i Twitteru dijele svoje posljednje poruke u kojima se opraštaju od porodice i svih koji ih prate na društvenim mrežama.

– Čekam da umrem ili da budem zarobljen od strane Assadovih vojnika…Molite se za mene i sjetite se nas – poručio je fotograf Ameen al-Halabi na svom Facebook profilu.

Američki novinar Bilal Abdul Kareem, jedan od rijetkih koji se nalazi u istočnom dijelu Halepa pod kontrolom pobunjenika, je snimio poruku u kojoj proziva muslimanske zemlje koje nisu pomogle Halepu.

Dr. Salem Abu al-Nasr, stomatolog iz opkoljenog Halepa, objavio je uznemirujući videosnimak u kojem govori o humanitarnoj situaciji u gradu 12. decembra, u trenutku dok Vladine snage tvrde da su zauzele 96 posto teritorije.

Dr. al-Nasr, koji je radio kao stomatolog u medicinskom centru u naselju Bustan al-Qasir, pojašnjava kako je bio primoran da pobjegne iz jednog od posljednjih naselja pod kontrolom pobunjenika, nakon bombardiranja Bustan al-Qasira.

“Situacija je apokaliptična. Ovdje je jako opasno zbog neprekidnog bombardiranja… iz svih vrsta oružja. Sve ovo se dešava na teritoriji od dva kvadratna kilometra na kojoj živi 80.000 ljudi, uglavnom civila”, kazao je Nasr.

Poruku je završio apelom međunarodnoj zajednici da prekine zračne napade sirijskih snaga na grad. “Polažemo naše nade u vas. Nadamo se da ćete odgovoriti na ovaj poziv kako god možete. Nadamo se da ćemo nastaviti živjeti, volimo život i nadam se da ćemo se ponovo susresti”.

Sirijci zarobljeni u Halepu poručuju da je u toku genocid koji provode Assadove snage. Mediji prenose poruku Line al-Shami, 26-godišnje žene koja je kazala da su stanovnici pobunjeničkog dijela Halepa izloženi genocidu poručivši “da se više od 80.000 civila nalaze pred mogućom egzekucijom zbog pobune protiv Assada, te da su u proteklih par sati izvršena ubistva civila koji su smješteni na malom području površine svega dva kvadratna kilometra“.

(Saff.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *