ORIĆ: Srbija mora konačno maknuti prste s BiH!

EKSKLUZIV Ratni heroj odbrane Srebrenice odgovara na Dačićevu reakciju

Naser Orić, ratni heroj odbrane Srebrenice, izjavio je jučer u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” da se Srbija konačno mora prestati miješati u unutrašnje odnose u BiH i da ga “ni Vučić ni Dačić ne mogu osuditi bez zvanične presude pravosudnih organa u BiH”! Ovo je prvi intervju Orića za jedan medij nakon godinu dana.

Mjere zabrane

Oriću je Sud BiH prije nekoliko dana ukinuo sve mjere zabrane koje su bile na snazi nakon hapšenja u junu prošle godine. No, ovu odluku Suda BiH na nož je dočekalo rukovodstvo Srbije, prije svega Ivica Dačić, šef diplomatije Srbije, ustvrdivši da “to dovodi do destabilizacije prilika između dvije države”.

Orić za naš list, pak, kaže da “Srbija konačno mora maknuti prste s BiH” i da je prošlo vrijeme devedesetih godina. Potcrtava da se on borio za svoju državu te da poštuje sve njene institucije i odluke pravosuđa.

– Ja sam slobodan čovjek, bez obzira na proces koji se vodi protiv mene. Srbija se mora prestati miješati u unutrašnje odnose u BiH, prije svega u rad pravosudnih institucija. Ono što je 1992. godine radio Slobodan Milošević, danas rade Aleksandar Vučić i Ivica Dačić. Poručujem im da maknu prste od BiH i da ne ubiru političke poene preko moga imena – rekao je Orić.

Trn u oku

Bivši komandant odbrane Srebrenice koji je prošle godine uhapšen u Ženevi prema potjernici Srbije, zbog čega mu se sudi u BiH, tvrdi da „BiH ima stručne i tužioce i sudije koji znaju kako se radi ovaj posao“. Orić je već dugo trn u oku Srbije, iako ga je Haški tribunal oslobodio krivice za zločine koji mu se ponovo stavljaju na teret.

– Nema osude bez presude. To Srbija mora razumjeti ako poštuje zakone. Ne može me Srbija osuditi prije nego što Sud BiH da svoju riječ. Rukovodstvo Srbije mora prestati glumiti Miloševića i njegovu politiku. Neka se okrenu svom narodu i rješavaju svoja pitanja, a nas neka puste na miru – kategoričan je Orić.

Pošteno sam se borio

– Ja sam bio vitez na bojnom polju i časno i pošteno sam se borio za svoj narod i za svoju državu. Tako se ponašam i danas. Poštujem sve odluke bh. pravosuđa, što sam već od samog hapšenja i početka ovog procesa i pokazao. Očekujem da to poštuje i Srbija – dodaje Orić.

Neka se bore za ulazak u EU

– Umjesto da se Srbija bori za ulazak u Evropsku uniju, ona nikako da se odvoji od vremena svoga učitelja Miloševića. Srbija ima svojih problema i neka ih rješava. Ja neću biti predmet ničijeg nadmetanja, podmetanja i dokazivanja, niti želim da se preko moga imena rješavaju neka politička pitanja – rekao je Orić.

(Avaz.ba)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *