Opasna najava Ivice Dačića: Ovo je samo intermeco između nekih novih sukoba

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da nije stavljena tačka na probleme na Balkanu, kao i da su regionalni konflikti mogući dok postoje uzroci tih problema.

“Da li su otklonjeni problemi zbog kojih su izbili ratovi na Balkanu? Nisu. Ovo je samo intermeco između nekih novih sukoba, ne zbog Srba, već zbog nerješenih pitanja na Balkanu. Ako velike sile to ne shvataju, one prave problem, vrtićemo se u krug”, rekao je Dačić.

Govoreći o pritiscima velikih sila na zemlje koje nisu priznale Kosovo, Dačić je pomenuo SAD, Veliku Britaniju i Francusku.

“Ne mogu da kažem da su nam to prijatelji, nek izvini predsjednik (Aleksandar) Vučić, oni rade protiv naših interesa. Mogu da ih poštujem kao partnere, ali daleko od toga da su prijatelji. S druge strane, Rusi jesu naši prijatelji, naša braća”, rekao je Dačić sinoć za TV Happy.

Dačić smatra da u Srbiji neko treba da kreira novi memorandum ili načertanije, dodajući da to nema veze sa deklaracijom o očuvanju srpskog naroda, jezika i kulture koju pripremaju Srbija i Republika Srpska.

Govoreći o odnosima u regionu, Dačić je ukazao da Srbi u Sloveniji nemaju status nacionalne manjine, da su Srbi u Hrvatskoj nekada bili konstitutivan narod, a da su Hrvati sada problem za BiH.

On je rekao da se u Crnoj Gori trećina stanovništva izjašnjava kao Srbi, ali da u toj zemlji nema nijednog Srbina na funkciji.

(Saff.ba)

  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *