Okončana sjednica Narodne skupštine RS-a

U Narodnoj skupštini RS-a u Maloj sali danas je održana sjednica kojoj nisu prisustvovali zastupnici Saveza za promjene, jer ih je u tome spriječila policija.

20:25 – Ovog tenutka okončana je 21. sjednica NSRS-a, 52 zastupnika napuštaju Malu salu.

19:40 – Zastupnik Adam Šukalo upravo je na svom Twitter profilu objavio da mu je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač navodno prijetio.

19:25 – Šef Kluba SDS-a kazao je da će zastupnici opozicije spavati večeras u velikoj sali NSRS-a.

– Nećemo izaći i niko nas neće istjerati. Ovo je mjesto gdje se brani demokratija – rekao je Govedarica.

U Maloj sali 52 zastupnika stigla su do 14. tačke dnevnog reda a s obzirom na to da ih ima ukupno 19, izvjesno je da 21. redovna sjednica večeras bude okončana.

18:50 – Iz SDS-a, PDP-a i NDP-a odbacili su optužbe SNSD-a “da ruše parlamentarnu demokratiju i institucije Republike Srpske, uz podršku stranih mentora i Sarajeva”.

U saopćenju SDS-a se tvrdi da tim navodima SNSD-a pokušava da skrene pažnju s pitanja koja je pokrenula opozicija.

Opozicija odgovorila SNSD-u: “Vi ste ti koji godinama dijelite narod i pozivate na sukobe”

17:10 – U Maloj sali Narodne skupštine RS-a 52 zastupnika koja prisustvuju sjednici trenutno su stigli do osme tačke dnevnog reda.

U međuvremenu opozicija je i dalje u Plenarnoj sali, a neki su u nezvaničnim razgovorima sa novinarima istakli da tu planiraju i prenoćiti.

Saznajemo da im uz mjeru udaljavanja do kraja ove 21. redovne sjednice prijeti i odbijanje 20 posto od plate.

16:35 – SNSD-Milorad Dodik oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem se navodi kako su za “rušenje NSRS krivi George Soros i njegov referent Brian Hoyt Yee, kao i dobro poznata ambasada u Sarajevu”.

SNSD: Političko Sarajevo, Soros i referent Yee osmislili rušenje NSRS-a

16:27 – Zastupnik Domovine Nedim Čivić kazao je danas, komentarišući izjavu Aleksandre Pandurević koju je objavio Faktor, da “Savez za promjene ne može za svoju političku nemoć optuživati njih”. Zastupnik Admir Čavka je kazao da su oni plaćeni da rade u interesu svog naroda i da zasigurno neće ulaziti u sukob pozicije i opozicije u entitetu RS.

 Čivić i Čavka o izjavi Aleksandre Pandurević: Prisustvo sjednici NSRS-a je bilo kolegijalno od nas

 

16:08 – Premijerka RS-a Željka Cvijanović kazala je da je zadovljna što “institucije RS-a neometano rade i što nisu upali u zamku da se blokiraju institucije RS”. Komentirala je i prisustvo policije u NSRS.

Cvijanović o policiji u NSRS: Manjina je terorisala većinu

15:20 – Dešavanja u Narodnoj skupštini RS-a komentirala je i zastupnica u državnom Parlamentu Aleksandra Pandurević.

Pandurević o drami u NSRS: SBB danas drži kvorum SNSD-u zajedno s Ahmetovićevim zastupnikom Čivićem

15:10 – Potpredsjednik NSRS-a Nenad Stevandić je kazao da je propalo nasilje i da mu je “drago što su mnogi razočarani zbog toga”. – Oni koji hoće da rade imaju uslove za to. Oni koji neće, nisu uspjeli da izazovu incident – rekao Stevanić.

On je poručio da je u skladu sa poslovnikom da se sjednica održi u Maloj sali, te da se može održati bilo gdje ukoliko tako odluči rukovodstvo.

Na pitanja novinara da prokomentariše barikade postavljene da onemoguće ulazak opozicije u Malu salu, kazao je da to treba pitati one koji su izazvali ovakvo stanje.

14:57 – Opozicioni zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a obratili su se novinarima nakon što im je zabranjen ulazak na sjednicu entitetskog parlamenta.

Vukota Govedarica poručio: Bezakonje! Ne može više ovako. Veliki baja je od RS-a napravio svoj posjed. RS je video igrica Milorada Dodika koju pokreću dvije baterije: RTRS i MUP RS-a.

Dragan Čavić: Sve je urađeno da bi zaštitilo lopove. Spremni su preko mrtvih da gaze da bi ostvarili svoje lične ciljeve. U narednim danima pokrećemo inicijative za smjenu predsjednika i generalnog sekretara NSRS-a.

Branislav Borenović: Ovo je anarhija. Mrak. Odustati nećemo i ostat ćemo u sali NSRS-a.

14:44 – Mediji nisu u mogućnosti da prate zasjedanje NSRS-a u Maloj sali. Prisutna je samo jedna kamera RTRS-a. Iz skupštine je upravo saopćeno: “Kako je na početku zasjedanja rekao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, sjednica se održava u Maloj sali Narodne skupštine zbog fizičkog onemogućavanja održavanja sjednice u Plenarnoj sali. Prisustvuju 52 narodna poslanika od 83 koliko ih ukupno broji Narodna skupština”.

14:28 – U međuvremenu u Maloj sali je nastavljena sjednica. Dnevni red, o kojem se jučer raspravljalo cijeli dan, usvojen je za tri minute. Premijerka Željka Cvijanović upravo odgovara na pitanja zastupnika vladajuće većine.

14:22 – Opozicija je odustala u ovim momentima. Neće da uđu u salu silom. Policajac im je objasnio da ima naređenje da ih spriječi da uđu. Opozicija poručila da je ovo tiranija te da je ovo nešto neviđeno do sada.

14:20 – Opozicija se popela na sprat, policija im ne dozvoljava ulazak u Malu salu.

14:16 – Unose se dodatne stolice, a na spratu je primjetan i određen broj uniformisanih policajaca. Mala sala ima sve tehničke mogućnosti za održavanej sjednice, ali ne i mogućnost videoprijenosa sjednice, te još nije poznato kako će mediji i javnost pratiti zasjedanje.

U toku je i sjednica Kluba zastupnika SNSD-a kojem prisustvuju i ministri iz SNSD-a kao i premijerka RS-a Željka Cvijanović.

Opozicioni zastupnici su i dalje u velikoj sali NSRS-a, a postoje nezvanične najave da će pokušati ući u Malu salu.

Faktor.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *