Obama: Potcijenio sam utjecaj hakovanja i lažnih informacija

Američki predsjednik Barack Obama kazao je u intervjuu za ABC News da nije pogrešno procijenio potencijalne prijetnje Vladimira Putina, ali je potcijenio utjecaj hakovanja i širenja lažnih informacija.

Obama je dao intervju za emisiju “This Week” u petak, istog dana kada je objavljen izvještaj američke obavještajne službe u kojem se navodi da je ruski predsjednik Vladimir Putin lično naredio “utjecaj na kampanju” kako bi se umiješao u predsjedničke izbore u SAD-u

“Ne mislim da sam potcijenio njega, ali sam potcijenio stepen u kojem je moguće širiti dezinformacije uz pomoć hakovanja”, kazao je Obama u emisiji “This Week”.

Voditelj emisije George Stephanopolous podsjetio je Obamu da je upravo on odbacio tvrdnje da je Rusija najveća geopolitička prijetnja SAD-u koje je tokom kampanje 2012. godine iznio Mitt Romney. U izvještaju koji je objavljen u petak navodi se da su ruski operativci hakovali e-mailove dužnosnika Demokratske stranke i objavili ih kako bi naškodili Hillary Clinton i u konačnici pomogli Donaldu Trumpu.

Obama je kazao da je naredio istragu “kako bi bio siguran da svi razumiju da je to nešto što Putin već neko vrijeme radi u Evropi. Ponovio je svoju zabrinutost da neki republikanci imaju više povjerenja u Vladimira Putina nego u kolege Amerikance jer su demokrati.

“Moramo se podsjećati da smo u istom timu, a Vladimir Putin nije u našem timu. Ukoliko dođemo do tačke gdje ljudi osjećaju više naklonosti prema lideru koji je SAD i naš način života vidi kao prijetnju, onda imamo veće probleme od hakovanja”, kazao je Obama.

Izvor : Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *