Novi Sad uz Prijedor: Izgraditi spomen obilježje ubijenoj djeci Prijedora

Vojvođanski građanski centar danas je u Novom Sadu obilježio Dan bijelih traka, izrazivši svoju solidarnost sa prijedorskim žrtvama te podsjećajući tamošnju javnost na stravična događanja u Prijedoru 1992.godine.

“Prošlo je 25 godina od kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale naredbu preko lokalnog radija da svo nesrpsko stanovništvo mora biti obilježeno bijelim trakama oko ruke kada izlaze napolje, odnosno moraju obeležiti svoje kuće belim zastavama”, podsjetili su iz Vojvođanskog građanskog centra.

Istakli su da su zločini idejno inspirisani iz Beograda.

“Ovaj jeziv prizor koji podsjeća na nacističku Njemačku dešavao se na samo 4 sata od Novog Sada, na samo četri sata od nas.Bilo je to u skladu sa politikom progona nerspskog stanovništva sa teritorija koje su osvajali bosanski Srbi, materijalno i idejno inspirisani iz tadašnjeg Beograda”.

Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila.Više od trideset hiljada ljudi je prošlo kroz zloglasne logore Keraterm, Omarska (za muškarce) i Trnopolje (za žene).U Prijedoru je ubijeno 102 djece.

“Posljednjih pet godina mirovni aktivisti iz Prijedora obeležavaju Dan bijelih traka, a u tome su ih u početku konstantno opstruisale lokalne vlasti zabranivši im skupove i komemoracije”, rečeno je na današnjem skupu.

Veličanje zločinaca i negiranje zločina su naša svakodnevnica i zbog toga smo mi danas na ulicama Novog sada sa bijelom trakom oko ruke – naglasili su.

“Solidarišemo se sa porodicama žrtava koje godinama traže dozvolu da se izgradi spomenik za nastradalu decu Prijedora, solidarišemo se i sa mirovnim aktivistima u njihovoj borbi za prava žrtava. Solidarišemo se sa svima onima kojima je uskraćeno pravo na sjećanje”, naveli su iz Vojvođaskog građanskog centra.

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba)

   

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *